BiH će zadnja u EU

Srbijanski građani simpatiziraju Rusiju daleko više nego Europsku uniju, no većina ispitanika ipak bi radije da im djeca žive u nekoj od država EU, rezultati su ispitivanja koje je proveo Ipsos Strategic Marketing objavljenog u petak u Beogradu.

Prema Rusiji pozitivno mišljenje ima 52 posto, a negativno 17 posto građana. Prema Uniji se pozitivno izjasnila trećina građana, oko 32 posto, dok je oko 40 posto anketiranih izrazilo negativno stajalište.

Istraživanje provedeno u studenom za agenciju Beta pokazalo je da unatoč tome, ni svaki četvrti građanin ili oko 23 posto, ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za Europsku uniju oprijedelilo čak 70 posto ispitanika.

Ti podaci u Strategic Marketingu povezuju se s koristima koja se očekuju od pristupanja Srbije EU poput porasta zaposlenosti, razvijenije infrastrukture, bolje zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Na referendumu o članstvu u EU “za” bi se izjasnilo 54 posto građana, a 25 posto glasovalo bi protiv.

Građani Srbije drže da će sljedeća zemlja iz regije koja će postati članica Europske unije biti Crna Gora – 38 posto, dok 27 posto smatra da će to biti Srbija, a zatim će, po mišljenju ispitanika, slijediti Makedonija, pa Kosovo i zadnja Bosna i Hercegovina.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.