Skandal u Googleu: Kontroverzni manifesto inženjera podijelio javnost

Kad je u javnost procurio, sada već kontroverzni manifest jednog od inženjera iz Googlea, komentri su bili žestoki. Već sama činjenica da je to napisao netko iz tako velike kompanije dovoljno je štetna, a kad se pročita sam manifest u kojem se navodi da žene nisu “podobne” za IT poslove, jasno je da će reakcija biti brza i iz samog Googlea.

Tako je Googleov CEO Sundar Pichai osudio dio kontroverznog manifesta inženjera iz kompanije. Svoj stav je obznanio svim zaposlenicima putem maila, u kojem je naveo da su dijelovi manifesta od 3.300 riječi kojeg je napisao inženjer, prešli mjeru i da „potiču širenje štetnih rodnih stereotipa“ na radnom mjestu.

“Navesti da skupina naših kolega ima obilježja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu je uvredljiva i nije u redu”, napisao je Sundar u mailu do kojeg je došao CNN.

Osim same kontroverzne izjave, problem je nastao nakon što su ostali zaposlenici Googlea i uža javnost saznali za manifesto te je dio radnika zagovarao otpuštanje autora manifesta, dok su drugi bili za to da kolege trebaju imati pravo izraziti svoje mišljenje čak ako se i oni ne slažu s njim.

Incident se ubrzo proširio i medijima. I dok je IT zajednica zauzimala strane, Google se nije javno izjasnio što će učiniti u vezi cijele situacije. No, očekivao se oštar odgovor pošto je ovakav manifesto suprotan Googleovom kompanijskom kodeksu ponašanja, a osudili su ga i vodeći ljudi kompanije.

Ni dan nakon što je manifesto podigao IT zajednicu na noge, iako se Google još nije službeno obratio, inženjer James Damore, autor manifesta, potvrdio je Bloombergu da je otpušten.

U svom manifestu, do čijeg je teksta uspio doći Gizmodo, Damore se dotaknuo politike i kulture Googlea te IT zajednice općenito, prenosi Zimo.co.

“U Googleu nam redovito govore da implicitno (nesvjesno) i eksplicitno, predrasude sprječavaju žene da napreduju u tehnologiju i vođenju”, napisao je Damore u internom postu koji se tijekom vikenda kao virus proširio unutar tvrtke. Međutim, Damore tvrdi, „to je daleko od cijele priče”.

„Biologija je djelomično odgovorna za razlike između muškaraca i žena, a te razlike mogu objasniti zašto ne postoji ravnopravna zastupljenost žena u IT i na vodećim pozicijam”, stoji u manifestu zbog kojeg je Damore zaradio otkaz.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.