Aplikacija za anonimno slanje poruka polako osvaja cijeli svijet

Saudijski developer ZainAlbadin Tawfiq (29) napravio je aplikaciju pod nazivom Sarahah koja omogućuje anonimno slanje poruka i komuniciranje s ljudima diljem svijeta. Sve je počelo kao web stranica na kojoj su zaposlenici anonimno mogli ocjenjivati poslodavace, no ubrzo se pretvorila u anonimnu platformu za razmjenu poruka. Aplikacija je postala vrlo popularna na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, poprilično je nova na području Europe i Amerike i do sada ima 300 milijuna korisnika.

Sarahah je trenutno u samom vrhu aplikacija Apple Storea u više od 30 zemalja svijeta, a zanimljivo je to što je održavaju samo tri osobe. Sarahah na arapskom znači “iskrenost”, a aplikacija je djelo programera iz Saudijske Arabije, Zaina al-Abidin Tavfika.

“Bio sam optimističan, ali moj prvobitni cilj bio je dostići broj od 1 000 korisnika, a sada imamo više od 300 milijuna. Zloupotreba je izazov za društvene mreže. Poduzeli smo puno mjera o kojima ne želim otkrivati detalje jer ne želimo zlostavljačima i sličnima olakšati posao”, rekao je Tawfiq. Ovaj saudijski programer aplikaciju je zamislio kao način na koji će ljudi moći poslati iskrene poruke drugima ili čak dobiti realan feedback o svojoj kompaniji.

Ipak, postoji i tamna strana aplikacije. Mnogi su se korisnici žalili da su putem ove aplikacije dobili uvredljive poruke, s rasističkim i mizoginim komentarima, no dobra stvar je što korisnici u bilo kojem trenutku mogu blokirati sve one koji ih na bilo koji način uznemiruju, prenosi Zimo.co. Stručnjaci su savjetovali roditelje da otvoreno komuniciraju sa svojom djecom i rizicima korištenja ovakve aplikacije te da ograniče vrijeme koje provode online.

Osim osnovne verzije za pametne telefone, aplikaciji Sarahah može se pristupiti i preko službene web stranice Sarahah.com, a osim na Apple Storeu, aplikacija je besplatno dostupna i na Google Play-u.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.