Širokobriježanke Marija i Petra na Putu svetog Jakova dugom 820 km

Put Svetog Jakova – francuski put (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova.

Na ovaj put su početkom srpnja krenule dvije Širokobriježanke, sestre Marija i Petra Ćeškić iz Mokrog. Kako su u razgovoru za portal Jabuka.tv istaknule o ovom su putu počele razmišljati oko Božića prošle godina.

Odavno smo znale za ovaj put no nije nam palo na pamet odvažiti se i krenuti na nj. No oko Božića prošle godine počele smo pretraživati internet u potrazi za više podataka, priča nam Marija preko Whatsapp poziva tijekom petoga dana u španjolskom gradiću Azqueta.

Trebalo je dosta priprema prije odlaska na sami put – najvažnije je bilo pronaći dobru opremu, ruksake, udobne tenisice, kabanicu i štošta najosnovnijih sitnica koje stanu u ruksak na leđa.

Krenuli smo 5. srpnja iz Francuske i danas nam je već 5. dan iako smo prešli dio rute za 6. dan. Svakoga dana ustajemo oko 4 i na put krećemo oko 5 sati. Dnevno pješačimo i po 7, 8 sati do idućeg odmorišta, ističu Marija i Petra dodajući kako im je do sada najteži dio puta bio prelazak preko Pirineja. 

U razgovoru za portal Jabuka.tv Širokobriježanke su istaknule kako su na početku dobile putovnicu u kojoj im se svakoga dana na odmorištima upisuje prijeđeni put. Dodaju i kako tijekom cijeloga puta pješače same, tek povremeno vide pojedince ili manje skupine koje su krenule s istoga mjesta. Svakodnevno se prestignu jedni druge dok odmaraju.

Odmaramo na lokacijima na koje smo već upućeni. Na samom polasku dobili smo popis prenoćišta. Najjeftiniji su 5, a najskuplji 12 eura. Neki imaju kuhinju,  a neki ne. Bitno je da se imamo tuširati i prespavati, ističu Marija i Petra.

Dolazak u Santiago de Composteli očekuju početkom kolovoza.

Cijeli Put se prelazi u prosjeku za 30 dana što daje dnevni prosjek od nekih 26 km po danu. Naravno postoje dani kada se može više preći ako to dozvoljava konfiguracija terena, ali i oni dani kada su hodočasnici usporeni kišom, snijegom, bolešću, umorom.

Pored francuskog puta postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to engleski, portugalski, katalonski, sjeverni, baskijski kao i još neki pravci. Ipak francuski put je najfrekventniji od svih.

Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”. UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.