Širokobriježanin Jozo Naletilić zamolio Glavnog tajnika Gutteresa da primi Lilliput u članstvo UN-a

Na svečanosti u Sarajevu uručene su nagrade za najljepše pismo mladih BiH 2017. Svečana dodjela nagrada sudionicima 46. međunarodnog natjecanja u pisanju pisama za mlade na temu “Zamisli da si savjetnik novom Glavnom tajniku UN-a”, a najboljim je proglašeno pismo Joze Naletilića, učenika Druge osnovne škole iz Širokog Brijega, koji je osvojio prvo mjesto na natjecanju u BiH i njegovo je pismo predstavljalo državu na međunarodnom natjecanju, prenosi Večernji list BiH.

“Zovem se Jozo i pišem vam u ime nas iz Lilliputa – otočne državice u srcu Indijskog oceana, koja je toliko sićušna da ćete ju i povećalom teško naći na kugli zemaljskoj. Možda se mene i mojih zemljaka sjećate iz filma o Gulliverovim putovanjima, ili iz bajkovita romana koji Vam je učiteljica jednom davno, tijekom djetinjstva ponudila na čitanje.

Od tada se nismo previše promijenili: i dalje smo zajednica malenih, neiskvarenih bića koja uporno odbijaju odrasti te tako postati ratoborni, podmukli i osvetoljubivi”, piše u svom pismu Lilliputanac, Širokobriježanin Jozo.

Razlog zbog kojeg se obratio Antoniju Gutteresu, glavnom tajniku UN-a je taj što Jozina mikro-civilizacija “usred ničega doživljava procvat, dok Vašoj prijeti – kolaps, unatoč materijalnom izobilju.” Jozo je objasnio svoje viđenje situacije.

– Teško nam se suočiti s činjenicom da je međunarodno povezivanje mostovima druženja i suživota ustuknulo – pred gradnjom zidova među prvim susjedima.

Mališani poput nas rado bi skupa potražili put ka sretnijem sutra, no nevoljko promatramo kako ih odrasli u tome grubo sprječavaju – podižući bodljikave ograde – istaknuo je. Na kraju je Jozo Naletilić, u potpisu Lilliputanac, zamolio da Lilliputu Glavni tajnik uruči članstvo u Ujedinjene narode.

– Mi smo svima kadri pokazati da – kad se dobre vijesti množe, sve se može.

U iščekivanju Vašeg potvrdnog odgovora, pozdravlja Vas moja malenkost – stoji, između ostaloga, u pismu.

 

(www.jabuka.tv)

 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.