Udruga Švicarac: U BiH nova dva samoubojstva zbog kredita u CHF-u

Udruga korisnika kredita Švicarac oglasilo se priopćenjem za javnost, a u vezi novog samoubojstva počinjenog u BiH, piše Patria.

– Naša udruga korisnika kredita Švicarac BiH je do prije neki dan imala evidenciju 25 samoubojstava zbog kredita CHF valute.

Ovih dana smo došli do informacija da ih se dogodilo još nekoliko koje nismo imali u evidenciji ubijenih od strane Hypo-Addiko banke u suradnji entitetskih i državnih institucija. Ovo više nisu samoubojstva već klasična ubojstva banke i institucija države BiH.

Nažalost prije nekoliko dana smo saznali za još jedno samoubojstvo u Livanjskom kraju u obitelji M.A., a također prije dva dana i u Bihaću, navode u priopćenju.

Inače, nedavno je objavljena velika pobjeda na Europskom sudu u slučaju kredita u švicarskim francima za sve korisnike, ovako se komentira presuda Suda EU-a koji je utvrdio da je “sporna ugovorna odredba dio glavnog predmeta ugovora o kreditu, tako da se njezina nepoštenost može ispitivati s obzirom na Direktivu samo ako nije sastavljena jasno i razumljivo.

Naime, obveza vraćanja kredita u određenoj valuti važan je element ugovora o kreditu s obzirom na to da se ne odnosi na akcesoran (pridodan, priključen, dopunski) način plaćanja, nego na samu narav dužnikove obveze”. Presuda je jasna kod odobravanja kredita u stranoj valuti.

Financijska institucija mora zajmoprimcu pružiti dovoljno informacija, uključujući moguće rizike i mogućnost njihova ostvarivanja, kako bi mogao donijeti razboritu i informiranu odluku, glasi presuda Suda EU-a, koja bi mogla biti od presudne važnosti za dužnike u švicarskim francima.

Na stotine je nepravomoćnih presuda u BiH mahom u korist dužnika, ali nažalost, četiri i pol godine od prve nepravosnažne presude, niti jedna presuda još nije dobila pravosnažni epilog.

Članovi povjerenstva za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima (CHF) 16. svibnja uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke. Isti prijedlog je prošao jednoglasno oba doma Federacije BiH u formi nacrta zakona, a sada se čeka i njegovo konačno usvajanje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.