Široki Brijeg proglašava neovisnost?

ŠIROKI BRIJEG – Jako zanimljiva ideja jednog talijanskog sela pod imenom Filettino, koje broji svega 550 stanovnika, nakon Berlusconijeve ideje da će smanjiti i rezati proračun odlučilo je proglasiti svoju neovisnost.

Načelnik Luca Sellari odmah je kao protumjeru proglasio neovisnost. Dao je otisnuti i novčanice Fiorita sa svojim portretom na njihovoj pozadini.

One se već koriste u mjesnim prodavaonicama, a kupuju ih i turisti koji su počeli dolaziti u ovo inače nepoznato mjesto.

‘Kneževina Filettino’, koja je u međuvremenu izradila svoj grb i službenu internetsku stranicu, uživa u novostečenoj svjetskoj slavi o domišljatom selu. Na kraju krajeva, kaže načelnik Sellari, Italija je u povijesti bila sastavljena od desetak kneževina i vojvodstava, pa ako danas malešna republika San Marino može preživjeti, zašto ne bi i Filettino?

Ova ideja nebi bila loša i da se kod nas primjenji, tako da i naša mjesta se mogu  razvijati najbolje kako znaju, a dok ona mjesta koja nemaju razvijenu financijsku strukturu i dalje ovise o državi i ostanku u njoj.

Zamislite na primjer “Kraljevinu Široki Brijeg” koja jako veliki novac, koji proizvodi od svojih poduzeća, i šalje za Sarajevo a vraća im se svega toga 10%  – koliko bi se toga moglo uložiti u nove i bolje strukture, zapošljavanje novih ljudi i što je najbolje novčanicu na kojoj se sa prednje strane nalazi janjetina a od iza, načelnik Miro Kraljević koji bi mogao popuniti cijelu zadnju stranicu novčanice.

Kraljevina Široki Brijeg: Već ima tiskaru, ima poljoprivredu, tvornice, financijske ustanove, vodu (neka sela), preko 30.000 ljudi, škole, crkve, zdravstvenu ustanovu, kioske, buregdžinice, ćevabdžinice, frizerske salone, salone za zabavu, diskoteku, ma ima sve što je potrebno za odvojiti se od političkih lopova jer i kod nas ih je dovoljno.

Ako se svede na manju skupinu lopova, to bi samo općine i gradovi imale veću mogućnost za napredovanje. A dok je ovako samo će oni napredovati a naša mjesta propadati.

Ali kako se riješiti postojećih lopova koji su nam sada na vlasti?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded

http://www.dailymotion.com/video/xkt3rx_the-people-s-principality-of-filettino-defies-rome_news#from=embediframe

Mili Marušić / JAVNO.ba

29 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.