Široki Brijeg: ‘Pravaši’ potpisali sporazum o koaliciji

U Širokome Brijegu proteklog je vikenda potpisan sporazum o zajedničkome izbornome i poslije izbornome djelovanju Hrvatske stranke prava BiH, Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Herceg-Bosne i Autohtone Hrvatske stranke prava.

Sporazum su potpisali zamjenik predsjednika HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane, predsjednik HSP-a AS H-B Zoran Bošnjak i predsjednik A-HSP Mile Cigić.

Kako je priopćeno iz HSP-a BiH, ovaj događaj predstavlja početak najavljenoga procesa okrupnjavanja hrvatske političke scene, prije svega pravaške, oko HSP-a BiH.

Potpisnici sporazuma poručili su kako je bilo dosta podmetanja unutar pravaške i inače hrvatske političke scene i kako je sazrela situacija da se na istinskim programskim opredjeljenjima i međusobnome uvažavanju napravi odmak od umjetnoga stvaranja političke konfuzije i destrukcije, a sve u cilju zadržavanja monopola vlasti.

Stranke potpisnice sporazume zajednički će djelovati u izbornome i postizbornome vremenu u interesu hrvatskoga naroda i s ciljem odmaka i u političkoj i u gospodarskoj sferi, a sve odluke će se donositi konsenzusom predstavnika stranaka.

Prigodom potpisivanja sporazuma zamjenik predsjednika HSP BiH Stanko Primorac Ćane naglasio je kako će se uskoro još neki politički subjekti priključiti ovome projektu okrupnjavanja hrvatske političke scene i da bi sve to skupa trebalo voditi tomu da se pored ”HDZ-ovih političkih matrica” osnaži jedna kvalitetna i vitalna politička alternativa.

Kako se navodi u priopćenju, već su postignuti načelni dogovori s Hrvatskom narodnom zajednicom BiH koju vodi dr. Milenka Brkića, s Hrvatskom čistom strankom prava BiH koju vodi Tadija Ljubičić i s Hrvatskom seljačkom strankom Stjepan Radić koju vodi Josipa Katava.

-Vidite da HSP BiH, kao što je i dosad to radio, teži okrupnjavanju političku scenu kod bh. Hrvata dok smo svjedoci kako HDZ radi na umjetnome raslojavanju, pa se svakodnevno izmišljaju nove hrvatske stranke, kako bi se na način podmetanja i spletkarenja ostalo na poziciji, kazao je Primorac te je pozvao članice Hrvatskoga narodnoga sabora BiH koje su, kako navodi, zlouporabljene u politikantske svrhe jednoga čovjeka i jedne stranke, da se priključe “istinskim političkim grupacijama gdje i pripadaju”.

Predsjednik HSP AS H-B, koja je članicom HNS-a BiH, Zoran Bošnjak na potpisivanju sporazuma je naglasio kako su napravili grešku i ovdje i u Hrvatskoj te sada tu grešku žele ispraviti.

– Bio sam sudionikom osnivanja HNS-a BiH, a s obzirom da su se kao članovi HNS-a tada pojavili predstavnici pet pravaških političkih opcija bilo me sramota svega toga. Tko nas je razvodnio ne znam, ali ovim putem želim pozvati sve pravaške opcije da se vrate pod okrilje HSP-a BiH, kazao je Bošnjak.

Predsjednik A-HSP-a Mile Cigić je naglasio kako se on i stranka koju vodi oduvijek zalagala za okrupnjavanje hrvatske političke scene u BiH jer je to. Kakao je kazao, jedini način da se napravi odmak od ovakvoga stanja. Naglasio je kako će sve učiniti da bi se već na sljedećim izborima napravio radikalan preokret u odnosu na postojeću situaciju.

– Zajednički stav svih sudionika skupa je kako sve tri stranke žele sudjelovati u radu HNS-a BiH, ali se prethodno HNS BiH treba vratiti izvornim načelima iz 2000. godine kada je i utemeljen u Novome Travniku, priopćeno je iz HSP-a BiH.

(Fena)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.