Republikanci: Hrvati u BiH dobili još jednu stranku

Hrvatska republikanska stranka (HRS) ime je nove stranke koja je utemeljena u nedjelju navečer u Mostaru. Na osnivačkoj skupštini stranke, koja je održana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, odabrano je i privremeno Predsjedništvo kojeg čine Ivica Barabarić, Ivica Pušić, Dalibor Ravić, Slaven Bevanda te Slaven Raguž, koji je odabran za predsjednika stranke.

”Cilj nam je okupiti mlađu generaciju politički aktivnih Hrvata koji su u stanju jasnije i glasnije artikulirati nacionalne interese Hrvata u BiH, ali uz to ne koristiti borbu za nacionalne interese kao opravdanje i prikrivanje nerada, korupcije, nepotizma i svake druge društvene devijantnosti”, rekao je prisutnima Raguž naglasivši kako je stranka nastala i iz nezadovoljstva političkim predstavnicima Hrvata u BiH.

Napomenuo je kako hrvatski zastupnici na višim razinama glasovali za zakone koji štete Hrvatima, ali i da nisu predložili niti jedan zakon niti bilo kakav razvojni projekt.

hrvatska-republikanska-stranka-1_788

”Očigledna je potreba za političkom snagom koja bi jasnije morala stati u obranu hrvatskih interesa na višim razinama inzistirajući na strateškom dogovoru oko pitanja od vitalne važnosti za hrvatski narod, međutim još je veća potreba da se jasnije stvori jedna politička alternativa na nižim razinama. U situaciji smo gdje na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji oporba. Svi su u vlasti na nekoj od razina, ali nitko ništa ne radi, osim za sebe i svoju interesnu grupaciju”, rekao je Raguž.

Dodao je rekao kako je cilj HRS-a biti politička alternativa na nižim razinama, ali da će biti otvoreni za suradnju sa strankama koje žele poboljšati položaj Hrvata u BiH. Stranka će, kako je istaknuto, poštivati i Hrvatski narodni sabor, ali i tražiti njegovu reformu nakon listopadskih izbora.

Stranka će se zalagati za teritorijalnu autonomiju kroz federalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom, a temeljna programska orijentacija HRS-a je dokument Biskupske konferencije BiH ”Politika po mjeri čovjeka” u kojem su opisane vrijednosti i načela koji bi trebali biti temelj političkog djelovanja kao djelovanja za istinsko opće dobro.

”Kao suvremena stranka političkog centra demokršćanske orijentacije, duboko je uvjerena kako su samo slobodan čovjek i slobodan narod stabilan temelj suvremenoga pluralističkog društva. Kao stranka prvenstveno je okrenuta predstavljanju i zaštiti prava hrvatskoga naroda u BiH, ali uvažavajući multietnični karakter BiH, zalaže se za jednakopravnost svih naroda, nacionalnih manjina i svih građana na cijelom teritoriju BiH i kao takva otvorena je za sve građane BiH koji prihvaćaju njezin program”, navodi se u odluci o osnivanju HRS-a.

hrssjednicaraguz

Član Predsjedništva HRS-a, Slaven Bevanda, rekao je kako će stranka poštivati sva demokratska načela te kako će svatko tko bude suočen s optužbama da ne poštuje program stranke imati pravo da se brani.

”Neće biti odluka o izbacivanju kakvih je bilo proteklih dana”, rekao je Bevanda aludirajući na događaje u HDZ-u 1990 čije je, uz Raguža, donedavno bio član.

(www.bljesak.info)

Nema komentara

 • ljudi moji i ovako je previse hrvatskih stranaka, na sto ce to izaci na kraju ? bit ce vise stranaka nego hrvata, nema ovo smisla nikakva.. al evo dok ovakvi misle da ce napravit nesto na ovaj nacin, nemore ovo naprid niti oce. tuzno

 • Šta je Raviću,više ne možeš sam biti spasitelj Hrvata 😀 ? Donedavno si govorio kontra svih hrvatskih političara,među njima i Slavena Raguža ali čim ti je ponudio da glumiš facu u novoj stranci,ulizao si se,hahaha.Obični si ljigavi politički igrač,baš one vrste protiv koje si govorio.Znate svi da nemate ni broja ni kadra,nego gledate koju fotelju da ugrabite,nadate se pokupiti ono malo glasova što će otpasti od devedesetke

 • Što pjenite, profilirali se u svojim strankama, što vam momci smetaju, što imaju drugagije mišljenje od vašega, vša ciničnost najviše govori o vašem obrazu.
  Svaka čast na novoj stranci i prvim porukama koje ste uputili, nije ništa kontra nijedne političke hrvatske stranke jedino je protiv ljigavaca i korumpiranih političkih kadrovnika. Čini mi se da ovi momci stavljaju sve na kocku, što stavljaju negi iz drugih stranaka na kocku, ližu dupe i laju po internetu…

 • Ukratko stranka nastala od otpadaka jedne propale stranke koja je nastala od otpadaka HDZa. Već vidim narod kako trči da im se pridruži,vidi se na slici da je zagužvalo.

 • Ovo je dobro “Profilirali se u svojim strankama” što će reći vidjeli kako se krade i laže, pa sad idemo osnovati svoju stranku da možemo isto, jer su čelna mjesta drugih već zauzeta.

 • Pričaš šupljake, ne možeš osuđivati nekoga koga ne poznaješ, lako jeogovarati, komentatori koji su iole ozbiljni trebaju iznijeti dokaze da i mi koji imamo svoju glavu povjerujemo u nešto što i sam znaš da je laž. A tko je ukrao, vidi se po stečenoj imovini pojedinih “domoljuba”, po vlasničkoj strukturi benzinskih crpki, firma, vikendicama, stanovima i sl.. Suditi bi trebali sudovi, jer nisi ti Bog, pazi da tebe ne dočeka sudbina jer si ohol, a to je grijeh za nas kršćane.

 • Moj glas imate, do sad nije bilo hrvatske stranke za koju bi vrijedilo izići na ove izbore…što se tiče ovih negativnih komentara, to su većinom oni adeze-ovci koji ne znaju ništa osim igrati kladionicu i zgubidaniti, dok pošten i školovan narod mora preko granice…samo naprijed:-)))

 • Ma vidi se da su to mozgovi i karizmatični momci,intelektualac do intelektualca,otkrili su način na koji će spasit BiH.Eto novinari i PRovci su uvijek bili intelektualni vrh,ako se njih pita.Ma molim vas,ovo je jadno više,samo se stranke osnivaju,glasovi se rasipaju na sve strane.Nema nitko ništa protiv njih ali tko bi ih ozbiljno shvatio?Eto poletit će sad narod da se učlani u njihovu stranku.Pogledaj koliko ih je svega,a šta imaju za reći?Isto što i svi drugi! Isto su govorili i u 90ci kad su je osnovali,i HSPu itd. a sve sami političari koji se nisu mogli probiti u HDZu pa se sad bore za siću glasova samostalno.

  • Ako će spašavat BiH-a onda su uskogrudna interesna skupina kao i HDZ-e,i HSP-e…
   Kako više nerazumijete da postoji sigurno 50 posto običnih građana koji nemaju medijski prostor,ne komentiraju a žele raspad ove države i priključivanje Hrvatskoj.
   Samo Hrvatska domovina,kakvi tv kanli kakvi entiteti,slijedimo primjer ruskih separatista,pa ako treba neka nam saveznik bude i Kina,ali cilj treba biti jedan!
   Zato vi dragi “bosanci i hercegovci” prepirite se oko svojih glupih izjava,fino su vam ovi hadezeovci isprali mozak dok su se bogatili,a prave vrijednosti hrvatske i kršćanske smo zaboravili…
   Koliko se sjećam na zaustavljanju tenkova se viklao “OVO JE HRVATSKA”,a sad vičete hoćemo tv kanal.
   Jadan i kukavan narod!

 • nezz kakvi su inace, al ravic i raguz su dva najdefektnija politicara po pitanju boje glasa. Veliki problem, ako se vec zele baviti politikom, cak i miro kraljevic ljepse zvuci na radiju kakva god mu prica bila

 • Raviću otiđi u Indiju da se pronađeš i neka te tamo malo duže da se i mi odmorimo koji mjesec od tvoje sveprisutne tintare.

 • ja mislim da ravić ne može biti ni presjednik mjesne zajednice to bi njemu bilo previše neka se on bavi olucima ili magarcima to mu je vrh vrhova

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.