Široki Brijeg, Posušje i Mostar dobili nove licencirane spašavatelje

Gorska služba spašavanja u BiH bogatija je za 14 novih licenciranih spašavatelja i jednog instruktora za kopneno spašavanje. Naime, za vikend je na Blidinju održano polaganje ispita za spašavatelje, a među njih 14 su i članovi Gorskih službi spašavanja iz Širokog Brijega, Posušja i Mostara.

Načelnik GSS-a Jablanica Sabahudin Spahović postao je tako instruktor, a 14 njegovih kolega pokazali su visoku razinu znanja iz raznih tema koje su bile predmetom ispitivanja: osnove digitalne kartografije, rad s GPS uređajem, orijentacija pomoću karte i busole, rad s transportnim sredstvima, improvizirani načini transporta unesrećenih osoba, sidrišta u stijeni, snijegu i ledu, sistemi za podizanje i spuštanje, vitlo sa užetom, prva pomoć u planinini, poznavanje organizacije GSSuBiH, protokoli spašavanja, potrage, vožnja Akja-čamca i na kraju pismeni test.

Žaklina Ivanković, Vinko Markota (HGSS Posušje), Mario Barbarić, Dragan Marušić, Ivo Lovrić, Mario Barać (GSS Široki Brijeg), Muhamed Idrizović, Dženan Zahirović (GSS Jablanica), Zoran Ćosić, Ilija Nenadić (GSS HBŽ), Martina Orlović, Žana Marijanović, Ana Božić, Danijel Buntić (HGSS Mostar) su novi spašavatelji s licencom GSSuBiH.

Ispitno povjerenstvo činila su četiri instruktora GSSuBiH: Dragan Vrljić, Marina Orlović, Damir Hatunić i Zdenko Marić te pet instruktora Hrvatske gorske službe spašavanja: Stipe Božić, Dubravko Butala, Mladen Mužinić, Frane Bebić i Dragan Špehar.

Visoki kriteriji ocjenjivanja su razlog da će šest spašavatelja morati doraditi svoje teme pred svojom matičnom stanicom, nakon čega će im biti verificirano zvanje.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.