Danas je svjetski dan voda

lSvjetski dan voda se naravno obilježava kako bi se skrenula pozornost na važnost vode za cijelu prirodu, za sva živa bića, te na nedostatak čiste i pitke vode u svijetu. Stanovnici mnogih krajeva su suočeni s oskudicom ili pak lošom kvalitetom vode i gospodarenja vodom. No kakvo je stanje kod nas, u našoj regiji, u Bosni i Hercegovini?

Mi možda nemamo strah od oskudice vode jer BiH posjeduje ogromne zalihe. Rezultati istraživanja Svjetske banke o obnovljivim izvorima pitkih voda pokazuju da je BiH jedna od zemalja s najvećom količinom pitke vode po glavi stanovnika. Sa 9.461 kubnim metrom pitke vode po glavi stanovnika zauzima prvo mjesto u regiji i sedmo u Europi, a prema obnovljivim izvorima pitke vode bogatija je od Njemačke čak sedam puta.

Uprkos tome, BiH uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u toku 2014. godine ukupna vrijednost uvezene vode iznosila je 25.560.883 KM, dok je u istom periodu izvezeno 3.148.465 KM vode.

Zbilja poražavajući podaci!

Kakvo je stanje danas? Kako kotiraju domaći brandovi vode?

U Hercegovini se 2015. pojavljuje nekima novo, nekima staro ime „Leda“, prirodna izvorska voda iz vrela Borak, čija je punionica u Širokom Brijegu. Malo tko zna da je ista ta Leda prva registrirana prirodna izvorska voda u BiH (2007.) i da je njen potencijal zbilja velik. Toliko velik da Hercegovina može piti vlastitu vodu, koju se prema redovnim testiranjima pozicionira među najkvalitetnije vode u regiji. Naravno, osim kvalitete koja se dnevno laboratorijski provjerava, zbog niskih troškova distribucije (koju obavlja novi vlasnik branda Lede – poduzeće Lukas TP Nakić d.o.o.), Leda nudi najpristupačnije cijene prirodne izvorske vode u Hercegovini i šire. Tko traži dodatni argument za Ledu – uz vrhunsku kvalitetu i cijenu – može biti siguran da su radnici i vlasnici svi redom iz Hercegovine, da je novi dizajn Lede djelo hercegovačkih dizajnera, da je Leda 100% Hercegovački proizvod!

Onaj tko cijeni zdravu hranu & piće i tko preferira domaće već je dovoljno osvješten, a svjetski dan voda ne samo da bi trebao poslati poruku o važnosti konzumiranja i čuvanja vode, već bi trebao otvoriti oči svima koji žele dobro sebi i svojoj Hercegovini..

(www.jabuka.tv)