Široki Brijeg: Mokrani slavili svetu misu na ostacima ranokršćanske bazilike – Jabuka.tv

Široki Brijeg: Mokrani slavili svetu misu na ostacima ranokršćanske bazilike

Sveta misa na ostatcima starokršćanske bazilike u Dubokom Mokrom kraj Širokog Brijega slavljena je u nedjelju.

KUD Mokro ove godine nije organizirao tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Na temeljima bazilike naše” koja se trebala održati u nedjelju 26. srpnja. Ipak, poštujući epidemiološke mjere, Mokrani su slavili svetu misu na ostatcima bazilike u Mokrom.

Svetu misu predvodio je fra Mladen Sesar, a pod svetom misom pjevali su članovi KUD Mokro.

Ove smo godine bili primorani otkazati kulturni program u sklopu manifestacije “Na temeljima bazilike naše”, ali nam je drago da smo mogli slaviti svetu misu na ostatcima bazilike. Koronavirus nam ipak nije u cijelosti pomrsio račune s obzirom da smo na neki način sudjelovali u programu – pjevajući pod svetom misom, kazala je za portal Jabuka.tv Slavica Ćužić, predsjednica KUD-a Mokro.

Inače, ranokršćanska bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj je javnosti bila poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine. Samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti, bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena.

Svetu misu predvodio je fra Mladen Sesar

Pokretni sitni predmeti, nakon istraživanja, smješteni su u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. Ostaci su arhitekture također bili nedostupni. Budući ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.