SIPA kupuje zgradu u Mostaru za 3,6 milijuna KM

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, koju će Ministarstvo prometa i veza dostaviti Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Izjavu bi trebali potpisati predstavnici Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova u Sofiji 17. svibnja ove godine.

Potpisnici se ovom izjavom obvezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regije.

BiH pristupa programu EU “Pravosuđe”

Vijeće ministara BiH potvrdilo je interes za učešće Bosne i Hercegovine u programu Europske unije “Pravosuđe”.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo sigurnosti pripremit će i dostaviti pismo interesa nadležnoj Općoj upravi za pravosuđe Europske komisije radi pristupanja naše zemlje ovom programu EU, piše Večernji List.

Program “Pravosuđe” je usmjeren na daljnji razvoj europskog područja pravde, koji se zasniva na uzajamnom priznavanju i povjerenju država članica razvijanjem pravosudne suradnje u građanskopravnim i krivičnopravnim pitanjima, a također se podržava i djelovanje EU-a na području suzbijanja upotrebe i prometa drogama. Ukupan proračun za provođenje Programa u razdoblju 2014.-2020. godine iznosi 377,6 milijuna eura.

Očekuje se ekonomski napredak

Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o perspektivama za Bosnu i Hercegovinu 2019. – 2021. godine u kojoj se navodi da se u ovom razdoblju očekuje osjetniji ekonomski napredak.

Tako se tijekom ovog razdoblja očekuje prosječni ekonomski rast od 3,6 posto u realnom smislu, povećanje investicija od gotovo 10 posto na godišnjoj razini, povećanje zaposlenosti, rast industrijske proizvodnje za više od pet posto te daljnje intenziviranje vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

Promet oružja, vojne opreme i roba 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojilo Izvješće o izdanim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2016. godinu i Izvješće o realizaciji izdanih isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i roba posebne namjene za 2016. godinu.

Ukupna vrijednost vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene u 20l6. godini, prema izdanim ispravama, iznosila je 477.651.732,00 eura i povećana je za 85,4 posto u odnosu na 2015. godinu.

Vrijednost izvoza roba sa Zajedničke liste oružja i vojne opreme prema izdanim dozvolama za izvoz u izvještajnom razdoblju, a na osnovu profaktura iznosila je 305.025.719,00 eura, dok je vrijednost uvoza iznosila 38.113.123.00 eura.

Izdana je 201 dozvola za izvoz u 50 zemalja svijeta i 117 dozvola za uvoz iz 30 zemalja svijeta. Odbijena su tri zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz oružja i vojne opreme u ukupnoj vrijednosti 351.566,00 eura te jedan zahtjev za uvoz oružja i vojne opreme u vrijednosti 102.903,50 eura, a zbog neispunjene procedure propisane Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i roba posebne namjene i pratećom uputom.

Korišćenje e-konzultacija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva pravde BiH o provedbi pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa za 2017. godinu u kojem se navodi da je broj institucija koje koriste e-konsultacije u prošloj godini povećan na 39 s ranijih 25.

Dodaje se da su sve institucije imenovale koordinatore za konsultacije i njihove zamjenike te da uspostavljena Pravila za konzultacije daju jasan okvir za učešće i utjecaj javnosti u izradi pravnih propisa u institucijama BiH.

Zadužene su sve institucije Bosne i Hercegovine koje se do sada nisu registrirale za web aplikaciju e-konsultacije da se registriraju i da obvezno vrše konzultacije putem ove web aplikacije u skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa.

Trajni smještaj za bh. institucije 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o kupovini objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru, nakon što je upoznato s Izvještajem o provedbi postupka kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u ovom gradu.

Radi se o objektu površine 1.256,83 kvadratnih metara po cijeni 3,6 milijuna KM za potrebe Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru.

Kupovinom ovog objekta ostvarit će se uštede u proračunu za iznos troškova zakupa koji na godišnjoj razini iznose oko 182.000,00 KM.

Istovremeno je donesena Odluka o kupovini objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu, površine 1.221,02 kvadratnih metara koji će iznositi 2.999.630,98 KM.

U ovom objektu će biti smještene sve institucije BiH sa sjedištem u Istočnom Sarajevu. Plaćanje će biti realizirano u dva dijela, i to dva milijuna KM u 2018. godni i 999.630,98 KM u 2019. godini.

Kupovinom objekta ostvarit će se proračunska ušteda od oko 184.000,00 KM na godišnjoj razini na ime zakupa koje su plaćale institucije BiH za smještaj u Istočnom Sarajevu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.