Hitne mjere dolaze: Migrantska kriza je problem cijele BiH

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Nacrt akcijskog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacijski tim prerasti u Operativni stožer u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Migrantska kriza problem je cijele BiH i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante  i ranjive kategorije u suradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Europskoj uniji zatražit će se preduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.

S Republikom Hrvatskom riješit će se pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje suradnje policijskih agencija u našoj zemlji, novim mjerama intenzivira se suradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU.

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Bosna i Hercegovina se suočava sa pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, posebno od svibnja ove godine, priopćeno je iz VMBiH.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • nisu ni oni tolike naivčine da ostanu ovdje i rade za crkavicu,
    ili da budu socijalni slučajevi za 100km i da primaju 11 km dječjeg doplatka,
    ma idem i ja u njemačku pa makar pješke kao oni

  • BiH je jednostavno riješila migrantsku krizu, sve što dođe u nju se ekspresno šalje preko crte u RH i stvar rješena. O tome su i granični policajci dobili usmeni naputak za postupanje i toga se prdržavaju. Problem je samo kada migranti neće da idu preko crte jer ne znaju zapovijedi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.