Kako je izbjeglica iz BiH postao uspješan poduzetnik u Danskoj | Jabuka.tv

Kako je izbjeglica iz BiH postao uspješan poduzetnik u Danskoj

Jasenko Hadžić imao je samo pet godina kada je napustio rodni Ključ te je s obitelji otišao u Dansku. Sve se to događalo dok je u BiH bjesnio rat. Obitelj je odlučila ostati u Danskoj iako su imali ponudu da se presele u SAD. Procijenili su da je Danska zemlja s uređenim zdravstvom, obrazovanjem i političkim sistemom te su zaključili da ova zemlja pruža dobre podloge za odgoj djece.

Bila je to dobra odluka i Jasenko je dobro iskoristio sve mogućnosti. Oduvijek je volio brojeve a matematičke zadatke rješavao je s lakoćom. Diplomirao je matematiku i statistiku, a magistrirao financije i ekonomiju. Sada s 31 godinom ima vlastitu kompaniju Tame u kojoj je suosnivač i izvršni direktor. Tvrtka je počela kao startup s misijom da ljudima olakša organiziranje događaja.

Uzbuđen sam jer je u travnju ove godine i službeno pokrenuta web stranica koja služi kao svojevrsni alat svim organizacijama, pojedincima i timovima koji organiziraju moderne događaje da na toj platformi predstave svoj ‘proizvod’ i isplaniraju događaje bez greške, kazao je Hadžić za Klix.ba.

Ideja za kreiranje ove internet stranice, koja je nastala u travnju 2016. godine, podržalo je pet skandinavskih biznismena s čak 550 tisuća dolara.

Kada smo pokrenuli startup nije bilo povratka. Iako je pred nama bilo mnogo posla i napornog rada uspjeh smo postizali postepeno, rekao je Jasenko. Kaže kako je jedan od razloga koji ga je potaknuo da se bori i uspije u životu ‘zahvalnost prema roditeljima’ te mogućnost da im pomogne zahvaljujući svojem uspjehu.

Moja inspiracija je moja obitelj i ovdje, ali i u BiH. I sve što radim je zbog njih jer su cijeli život imali veliki utjecaj na mene, rekao je Hadžić. Za Klix.ba je ispričao i kako se morao prilagođavati u potpunosti te učiti novi jezik i kulturu.

Iako tada misliš da ne može biti gore onda se dogode stvari koje život u potpunosti promijene. Tijekom mog studiranja otac mi je obolio od raka i sva ta iskustva su me u jednom momentu povukla na dno, međutim, iz njih sam izašao jači, kazao je Jasenko.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Tako to obično biva, dok su naši očevi, sinovi i muževi ginuli u ratu, mudri su pobjegli i sad imaju normalan život. Samo se pitam, što bi bilo da smo svi otišli, ili da je Bog dao da jesmo? U svakom slučaju pozitivna priča koja tjera na razmišljanje jesam li i ja ovako mogao gledati svoju djecu?

Komentiraj: