SIPA ima više specijaliziranih vozila nego što je dozvoljeno – Jabuka.tv

SIPA ima više specijaliziranih vozila nego što je dozvoljeno

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH ima više specijaliziranih vozila nego što je predviđeno pravilnikom, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

SIPA je do kraja prošle godine raspolagala sa 179 putničkih vozila, od čega 177 specijalnih vozila i dva službena, a raspored specijaliziranih službenih vozila nije usuglašen sa Pravilnikom o uvjetima nabavke i načinu korištenja specijaliziranih službenih vozila.

Revizijom je konstatirano da veći broj vozila od dozvoljenog imaju Sektor za administraciju i unutarnju podršku, Sektor za materijalno-financijske poslove regionalnog ureda Banja Luka i Tuzla, Kriminalističko istražno odjeljenje i Jedinica za specijalnu podršku.

U revizorskom izvještaju preporučuje se SIPA-i da izvrši detaljnu analizu upotrebe postojećeg voznog parka te da, ukoliko se utvrdi da pojedina vozila nisu u punoj mjeri rentabilna, razmotri mogućnost njihove preraspodjele unutar institucije i tako izvrši usklađivanje sa važećim pravilnikom, objavila je Srna.

Revizori su ustanovili da je tijekom prošle godine upostavljena praksa pravljenja mjesečnih planova upotrebe vozila svih organizacionih jedinica Agencije i konstatirali da planovi nisu u potpunosti svrsishodni, jer nisu obrazloženi razlozi zašto se traži odobrenje korištenja vozila na 24 sata.

Utvrđeno je i da postoje slabosti unutarnjih kontrola i u vezi sa evidentiranjem stanja kilometraže u tijeku točenja goriva, broja računa, vremena korištenja vozila, te da korištenje termina “loko” vožnja ili “područje BiH” nije adekvatno, odnosno treba ga precizirati gdje god je moguće.

Pregledom računa za servisiranje motornih vozila i predstavljenih evidencija uočene su i usluge održavanja vozila kod dobavljača biranih direktnim sporazumom, i to u ukupnoj vrijednosti od 45.890 KM, što je za 22.952 KM više nego prošle godine, a najveći iznos od 13.986 KM odnosi se na nabavku rezervnih dijelova nepredviđenih specifikacijom koja je sastavni dio okvirnog sporazuma.

Ukupna vrijednost kapitalnih izdataka koji su odobreni proračunom za prošlu godinu iznosi 1.667.744 KM. Značajnu stavku čini oprema planirana iznosom od 1.663.744 KM, a ostvarena iznosom od 1.628.321 KM od čega je najveći dio, 665.314 KM, potrošen za nabavku motornih vozila, piše Srna.

Kada su u pitanju višegodišnja kapitalna ulaganja, Projekat izgradnja baze za smještaj i obuku Jedinice za specijalnu podršku odobren je u iznosu od 9.263.000 KM, a odlukom je utvrđeno razdoblje trajanja projekta od 2012. do 2016. godine. U 2017. godini raspoloživa sredstva za ovaj projekat su iznosila 6.662.737 KM.

Revizijom je utvrđeno da ne postoji precizna tehnička i financijska specifikacija višegodišnjeg kapitalnog ulaganja u budućem periodu, što otvara prostor za rizik od produbljivanja problematike neefikasnosti ovog višegodišnjeg kapitalnog ulaganja.

Ne izaražavajući rezervu na mišljenje o usklađenosti, u revizorskom izvještaju se navodi da neke preporuke nisu realizirane. Nije donesen podzakonski akt kojim se utvrđuje visina posebnog dodatka na osnovnu plaću za policijske službenike iako je s ciljem rješavanja ovog pitanja više puta tijekom 2017. godine Agencija inicirala i upućivala urgencije nadležnom Ministarstvu i drugim nadležnim institucijama.

I dalje je ostala upotreba mobilnih telefona za određena radna mjesta koja nisu dozvoljena Pravilnikom o korištenju telefona Vijeća ministara, a nisu ni otklonjene slabosti unutarnjih kontrola kod održavanja i upotrebe službenih vozila, navodi se u revizorskom izvještaju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.