Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom nije legalno? – Jabuka.tv

Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom nije legalno?

Bosna i Hercegovina je po ko zna koji put pokazala svoju neozbiljnost time što je u odgovorima na Europski upitnik dala dva potpuno različita odgovora na pitanje ima li sa Hrvatskom bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Naime, na nekoliko mjesta institucije BiH su odgovorile da sporazum postoji, dok je u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijima odgovoreno da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Da zbunjenost bude veća, u tom odgovoru tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravni osnov. Drugim riječima, tvrdi se da svi državljani BiH s hrvatskim državljanstvom taj status imaju ilegalno, odnosno protuzakonito, pišu Nezavisne.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH decidno tvrde da BiH i Hrvatska imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007, a ratificiran u Predsjedništvu BiH 2011. u mandatu Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. Tvrde i da građani BiH s dvojnim državljanstvom ne trebaju strahovati za svoj pravni status.

Na pitanje kako je onda mogao ovakav odgovor otići u Bruxelles, pravdaju se da taj odgovor nisu ni vidjeli kada je upitnik poslan jer su oni bili zaduženi u radnim grupama za druga poglavlja, a da poglavlje 23 o političkim kriterijima nisu pokrivali. Oni tvrde da je takav odgovor stigao iz MUP-a RS.

Zašto su oni to napisali – mi to zaista ne znamo. Možda su se zbunili, možda su imali neke primjedbe ili imaju neko mišljenje s kojim mi nismo upoznati. Najbolje bi bilo da njih pitate i da vam objasne što ih je motiviralo da daju ovakav odgovor, rekli su u Ministarstvu.

Iako su se novinari Nezavisnih MUP-u RS obratili s molbom da pojasne što su time mislili, oni nisu poslali odgovor, pravdajući se sezonom godišnjih odmora.

Stručnjak za oblast bilateralnih sporazuma je u neslužbenom razgovoru za Nezavisne rekao da postoji konfuzija vezano za samu primjenu Sporazuma o dvojnom državljanstvu Hrvatske i BiH, te da je vjerojatno to motiv zašto je RS poslala ovakav odgovor.

Hrvatska od državljana BiH traži da se odreknu bh. državljanstva. I sad, znate, to je pomalo čudno i nelogično jer sam naziv Sporazum o dvojnom državljanstvu podrazumijeva da građani imaju dvojno državljanstvo, rekao je sugovornik.

Ističe da je Hrvatskoj u više navrata skretana pažnja na tu činjenicu, ali da se oni pravdaju svojim pozitivnim zakonskim propisima u kojima je navedeno da se osoba koja se prima u hrvatsko državljanstvo, osim u specifičnim situacijama poput one kad se radi o državljanstvu bračnog druga, mora odreći drugog državljanstva, osim u slučaju EU zemlje.

U Hrvatskoj se pozivaju na odredbu sporazuma da će se primjenjivati postojeći zakonski propisi, a zakonski propis u Hrvatskoj je da se morate odreći državljanstva. I sad BiH jedino preostaje reciprocitet, odnosno da traži od hrvatskih državljana da se odreknu hrvatskog državljanstva na način kako to sad čini Hrvatska, dodaje sugovornik Nezavisnih.

Ističe da bi takav postupak BiH više štetio Hrvatima jer su oni konstitutivni narod u BiH pa onda, ako bi odlučili da zadrže hrvatsko i odreknu se bh. državljanstva, ne bi se mogli kandidirati za važne državne pozicije, čime bi im bila uskraćena politička prava.

Dodatnu konfuziju izaziva objašnjenje Konzularnog odjeljenja hrvatskog veleposlanstva, gdje negiraju da traže odricanje bh. državljanstva osobama koja traže hrvatsko državljanstvo, ali su obećali odgovoriti pismenim putem jer se “radi o složenom pitanju“.

Europska komisija odmah je nakon dobivanja dva kontradiktorna odgovora tražila od bh. institucija pojašnjenje, te da je u pripremi dopunski odgovor u kojem će ovo pitanje biti pojašnjeno. Na koji način – nije poznato, pa ostaje vidjeti kad budu objavljeni dopunski odgovori kada će i dvojni državljani konačno saznati da li su nekim slučajem ilegalni građani BiH.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Putin je jedini “CAR”, da je BH pod njegovim nadzorom on bi ovo rijesio u 48 sati I svi bi bili zadovoljni, jer ko bi se pobunio doživotni SIBIR bi dobio.

  • He he bas tako uf oni misle dace tako danas uniste ma nemogu nam nista ja imam i izraelsku putovnicu he he nesmiju mi nista ko ji sisa

 • Ako mi je nesto drzava dala,zasto onda nije legalno.????? Dovoljno je samo ovo pitanje i ako neko zna odgovor neka ga napise.

 • Moze li jedno pitanje…Da li onaj glumac Emir Hadzifejzovic i Tarik Filipovic imaju dvojno drzavljanstvo RH- ke. A toliko vole nadu lijepi RH- ku, da ne spominjemo silne politicare, estradne zvijezde i vjerske njihove vode. Od Reisa Cerica, Ganica, Adnana Terzica, Brankovica i mnogih drugih…

 • kakva je država bih ona bi se trebala brinuti o svojim gradjanima a gradjani bi trebali izdvajati za nju ali u nas je samo pljačkaj gradjane kroz razne legalne namete da mogu uhljebi uživati i birati sebi pravila kakva im pašu

 • Treba ukinuti baš zbog Tarika,Hazifejzovića ,Merlina i mnogih drugih koji su se obogatili na grbači hrvatskog naroda ali i mnogih anonimnih koji imaju kuće ,vikendice i socijalu od Hrvatske pri tom ne mislim na Hrvate iz cijelog svijeta koji imaju dvojno državljanstvo a rade po svijetu.
  Ukinuti ovim gore i mnogi bi se mogli vratiti iz Njemačke,Irske itd. i pokupovati njihove kuće ,vikendice i stanove koje su smišljeno kupovali za sitne novce i robijali od Hr i raditi i živjeti u svojoj državi Hrvatskoj.
  Samo ukinute za Hrvate je lako.

 • Moze li tko ovo rijesit,kompromis za razne zlocince,zatim za prijavu boravku RH ne triba se u bih odjavljivat a navode da moras stalno boravit na prij.adresi mislim na RH.Ako imam dvojno drz.zasto nebih mogao boravit malo u bih malo u rh.Kako i zasto koristit to pravo ili privilegiju dvojnog drzavljanstva.Ratnim i ostalim zlocincima bas pravo dode sto ovo dvojno postoji.

 • Zalosno nemogu nista ucinit pa samo laju malo na putovnice malo na peljeski most stabi oni tili da je sve njihovo i da samo zapovidaju . Podignite dupe trazite i vi dvojno sa turskom ko vam brani ali bi vi da se pitate u tude zivote i da zapovidate malo sutra.ZABORAVITE TO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.