Suđenje Manafortu Trump nazvao “tužnim danom”

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je petak “tužnim danom”, komentirajući nastavak vijećanja u suđenju njegovu bivšem voditelju izborne kampanje Paulu Manafortu za bankovnu i poreznu prijevaru a potonjeg je pohvalio kao “jako dobrog čovjeka”.

Ni drugog dana vijećanja porota saveznog suda u Alexandriji, u Virginiji, nije donijela pravorijek pošto je dvanaest njezinih članova tijekom poslijepodneva iz osobnih razloga zatražilo skraćenje zatvorenog zasjedanja i njegov nastavak u ponedjeljak.

Sudac T. S. Ellis je prihvatio zahtjev porotnika.

Nešto ranije je na javnoj raspravi rekao da je primio prijetnje u vezi sa slučajem te da je dobio policijsku zaštitu. Sudac se tada očitovao o zahtjevu skupine medija da iznese neke povjerljive informacije, napose imena porotnika, šestorice muškaraca i šest žena.

Primio sam kritike i prijetnje, pretpostavljam da će ih i oni dobiti, odgovorio je, odbivši zahtjev. Pod policijskom sam zaštitom. Nisam ni slutio da će ovaj slučaj podići toliku buru.

O velikom zanimanju za to suđenje koje prate svi mediji svjedoči i to što je predsjednik, mimo običaja, u petak oštrim riječima javno kritizirao postupak u tijeku.

Ovo je veoma tužan dan za našu zemlju, rekao je govoreći o prvom suđenju povezanom s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera o sumnji u tajni dogovor njegova izbornog stožera i Moskve 2016.

Trump je Muellerovu istragu koja je bacila sjenu na njegov mandat, ponovo nazvao “lovom na vještice”.

Paulu Manafortu (69), bivšem republikanskom političkom konzultantu i lobistu sudi se od 31. srpnja za poreznu i bankovnu prijevaru – između 2010. i 2014. – u vezi s desetcima milijuna dolara koje je zaradio kao konzultant bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kojeg podupire Moskva.

Ti se podatci odnose na njegove osobne financije i nisu u vezi sa sumnjom u dosluh, ali su otkriveni u Muellerovoj istrazi.

Žalosno je to što su učinili Paulu Manafortu, rekao je još Trump pred novinarima. Njegov bivši savjetnik mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor bude li proglašen krivim po svih 18 točaka optužnice.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti pomilovanja u slučaju osude, Trump je rekao: Zasad neću o tome.

Paul Manafort, bivši republikanski konzultant, veoma ugledan u Washingtonu, bio je voditelj Trumpova izbornog stožera u važnom razdoblju, od svibnja do kolovoza 2016.

Manafort je po optužnici svjesno zaobilazio zakon kako bi se obogatio varajući američke porezne vlasti te davao bankama lažne izjave kako bi dobio zajam kada su mu bili presušili prihodi nakon Janukovičeva bijega iz Ukrajine 2014.

Među tridesetak osoba obuhvaćenih Muellerovom istragom, Paul Manafort je jedini Amerikanac koji se nije htio nagoditi sa sudom kako bi izbjegao suđenje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.