Šef tajne službe ISIL-a konačno na listi nepoželjnih u BiH

Vijeće ministara u petak je donijelo odluku o uvrštavanju Mirsada (Ismeta) Kandića na listu označenih osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere zbog njegove povezanosti s terorizmom, izjavio je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić.

Mektić je istaknuo da je Kandić bio visokopozicionirana osoba u strukturi “Islamske države”.

Njega su tražile sve svjetske sigurnosne strukture. On je imao krivotvorene dokumente s kojima je bježao i krio se. Mi smo ga u BiH identificirali i uhitili, a s obzirom na to da je SAD protiv njega pokrenuo kazneni postupak, on im je izručen i tamo mu se sudi, rekao je Mektić.

Mektić je ranije rekao da je Kandić jedan od “najtraženijih terorista u svijetu” te da ga je pronašla Informativno-sigurnosna agencija u suradnji s drugim sigurnosnim agencijama u BiH.

On je tada naglasio da je riječ o opasnoj osobi koja je obavljala niz najodgovornijih dužnosti u konkretnim operacijama “Islamske države”, počevši od vrbovanja i provjera osoba koja se priključuju toj organizaciji, pa sve do opskrbe naoružanjem i izrade oružja.

Kandića je BiH krajem listopada prošle godine izručila u SAD i odmah se dan poslije pojavio u Saveznom sudu u Brooklynu, u New Yorku. Kandić je državljanin SAD-a, koji je tu zemlju napustio 2013. godine, optužen je za urotu jer je osiguravao materijalnu potporu i opremu za skupinu “Islamska državu”, što je rezultiralo ubojstvima te po pet točaka optužnice za sigurnost i pokušaj u pomaganju ““Islamskoj državi”, uključujući osoblje, opremu, materijalnu pomoć te lažne isprave i dokumentaciju, što je u jednom slučaju rezultiralo ubojstvom. prenosi Vecernji.ba.

Od siječnja 2017. godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom srpnja te godine uhićen je u Sarajevu i otad se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.