Sedmorica srpskih državljana osuđena na kazne zatvora zbog pomaganja Islamskoj državi | Jabuka.tv

Sedmorica srpskih državljana osuđena na kazne zatvora zbog pomaganja Islamskoj državi

Riječ je o prvom slučaju sudske presude za Srbe osumnjičene za pomaganje islamskim militantima u Siriji, koja dijelom proizlazi iz zakona usvojenog 2014., koji brani srbijanskim državljanima sudjelovanje u međunarodnim sukobima. Suđenje je započelo 2015. godine.

Na osnovi istog zakona srbijanski sudovi ranije su osudili nekoliko Srba zbog sudjelovanja u sukobu na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini.

Pet osuđenika je iz Novog Pazara, a dvojica iz Beograda. Trojici osuđenih osuda je izrečena u odsutnosti, za jednoga se pretpostavlja da je poginuo, dok su druga dvojica nedostupna pravosudnim tijelima Srbije. Abid Podbićanin osuđen je na 11 godina zatvora unatoč izvješćima da je umro u Siriji 2015., dok su Goran Pavlović i Rejhan Plojović osuđeni na deset i devet i pol godina zatvora u odsutnosti.

Ostala četvorica dobila su zatvorske kazne od sedam i pol do 11 godina. Optužnica ih je teretila za sudjelovanje u planiranju terorističkih napada, financiranje, novačenje i obuku, kao i za javno poticanje na terorizam. Svi osuđeni negiraju da su krivi i žalit će se višem sudu.

Oko 50 muslimana iz jugozapadne srbijanske regije Sandžaka otišlo se u Siriju boriti na strani sirijskih pobunjenika ili Islamske države.

Stotine muslimana iz drugih balkanskih zemalja, uključujući BiH, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju također je otišlo ratovati na strani militantnih islamista u Siriju i na druga ratišta.

(Hina)


Komentiraj: