Zbog Trumpa i trgovinskog rata s Kinom najveći udarac bi mogao dobiti Apple

Američki predsjednik Donald Trump priprema se na trgovinski rat s Kinom, a prvi korak jest povećanje tarifa pri uvozu željeza i aluminija iz te zemlje. Naoko odluka koja nema veze s tehnološkom industrijom, ali u praksi itekako ima i najveći udarac mogao bi doživjeti Apple.

Jer, službeni Peking sasvim sigurno neće promatrati cijelu situaciju bez da išta poduzme. Dapače, brojne američke kompanije koje posluju u Kini naći će se na udaru u smislu novih poreza i općenito povećanja cijene poslovanja. U takvoj situaciji najviše mora patiti ona kompanija koja tamo ostvaruje najviše prihoda, a to je Apple.

Čak 20 posto prihoda za američkog tehnološkog giganta dolazi iz Kine te šire okolice koju ta zemlja kontrolira zakonima i regulativama. Riječ je o Hong Kongu i Tajvanu u prvom redu. Znači, petina ukupnih svjetskih prihoda za Apple dolaze iz tog dijela svijeta, a još 2010. bilo je riječ o četiri posto.

Odnosno, bila je riječ o 2,8 milijardi američkih dolara prihoda. Već godinu kasnije 12,5 milijardi, potom 2015. godine 58,7 milijardi, a posljednje dvije godine dolazi do blažeg pada – 48,5 milijardi dolara i 44,8 milijardi dolara. Ukoliko Trump nastavi s inatom, a Kina odgovori na identičan način, Apple će morati pronaći način za izbjegavanje osjetnije štete, piše ICT Buissnes.

(www.jabuka.tv) 

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.