Apsurdne su izjave kojima Dodik naziva BiH “propalom” državom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagirao je na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uz ocjenu da “tendenciozno i huškačko iznošenje neistina i kleveta postaje ustaljena praksa Dodika prilikom njegovih sve učestalijih posjeta Beogradu”.

Reagiranje predsjedatelja Zvizdića prenosimo u cjelosti:

“Ovaj put su posebno mjesto u tiradi iznošenja netočnih informacija zauzele potpuno netočne i neutemeljene izjave o nefunkcioniranju državnih institucija i o administrativnoj blokadi projekta izgradnje graničnog prelaza, terminala i mosta “Bratunac-Ljubovija”.

Zbog javnosti u BiH, ali i u Srbiji, želim demantirati ovakve zlonamjerne i neistinite izjave čiji je neskriveni cilj da nanesu štetu statusu i ugledu BiH.

Suprotno od Dodikovih neostvarenih želja i nedosanjanih snova, Bosna i Hercegovina, odnosno sve njezine institucije, a posebice Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, usprkos kontinuiranim blokadama iz bh. entiteta Republika Srpska, ostvaruju stalni napredak, i uporno i sigurno realiziraju ključne prioritete svoje unutarnje i vanjske politike, od europskih i NATO integracija do ekonomskog razvoja.

Naravno, da ne postoje stalne opstrukcije manjeg bh. entiteta, svi procesi važni za sve građane BiH bi bili realizirani mnogo brže, a socijalna sigurnost i životni standard bi bili na većoj razini.

Na žalost, ukupnu sliku kvari zabrinjavajuća zaduženost, niska razina investicija, najmanje plaće u regiji i loša ukupna ekonomska situacija u Republici Srpskoj, za koju je najodgovorniji upravo Dodik.

U vezi s neprimjerenim dezinformacijama koje se odnose na projekt “Bratunac-Ljubovija”, istina je sljedeća: Vijeće ministara BiH je kroz osiguranje 11 milijuna KM, uz korektnu suradnju s Vladom Republike Srbije kao financijerom izgradnje mosta, bilo i ostalo ključni pokretač ukupnog projekta graničnog prijelaza “Bratunac-Ljubovija”, dok je učešće RS-a manje od pet posto ukupne vrijednosti investicije. I ovaj put, Dodik koristi izvrnutu logiku po kojoj “onaj tko najmanje daje, taj najviše i kritizira”, kršeći pri tome osnovno pravilo pristojnosti da gost ne bi smio dovoditi u zabludu domaćina.

Ipak, najapsurdnije i najiracionalnije su izjave u kojima Dodik, kao bh. Srbin, naziva BiH “propalom” državom, bezuspješno pokušavajući da ponavljanjem takve neistinite mantre umanji značaj države iz koje dolazi, i u kojoj živi i radi.

Zanimljivo je, pa i znakovito, da se kod Dodika uvijek dodatno poveća antibosansko raspoloženje na press konferencijama u Beogradu, nerazumijevajući da je zauvijek prošlo vrijeme kada se o BiH odlučivalo izvan BiH.

A neistinitost Dodikove zlurade tvrdnje da je BiH “propala” i nefunkcionalna država najbolje pokazuju brojni ekonomski parametri po kojima je BiH među najboljim u regiji: po visini prosjećne plaće u zdravstvu i obrazovanju, odnosu vanjskog duga i GDP-a, rastu izvoza, rastu prerađivačke industrije, rastu turizma ili činjenici da je BiH skinuta sa “sive liste” FATF-a dok su neke susjedne države stavljene na “sivu listu” FATF-a.

Razumijevajući aktualno predizborno vrijeme, jasno je da će oni koji ne vole BiH nastaviti iznositi laži i klevete, ali je sigurno da neće uspjeti nanijeti štetu BiH koju bi oni željeli. Cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina će uspješno nastaviti svoj put ka euroatlantskim integracijama, ekonomskom rastu i razvoju i daljim procesima ukupne unutrašnje reintegracije u kojoj će biti sačuvan državni identitet kroz puni građanski suverenitet i ravnopravnost svih njenih naroda”, navodi se u reagiranju Denisa Zvizdića.

(Fena) 3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.