SDS: Dodatna federalizacija u BiH je neprihvatljiva

Iz SDS-a su najavili da će ova politička stranka krajem veljače ili početkom ožujka u entitetski parlament uputiti deklaraciju o opredijeljenosti Republike Srpske za Daytonski mirovni sporazum.

To bi trebalo, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predstavljati svojevrsnu opomenu svima koji zagovaraju promjenu Daytonskoga ustava.

“Dodatna federalizacija u BiH, koja se nameće od HNS-a i ostalih političkih stranaka predvođenih HDZ-om, neprihvatljiva je za SDS. Daytonski sporazum predstavlja jednu vrstu formule koja je pomirila maksimalističke ciljeve nakon rata i danas jedan narod ne može biti privilegiran”, rekao je predsjednik SDS-a, javlja FTV.

I za druge političke stranke iz RS-a neprihvatljivi su zahtjevi za federalizaciju. Nikola Kužet, glavni tajnik Narodnoga demokratskoga pokreta, istaknuo je da je stav NDP-a po tom pitanju da svatko tko traži nova rješenja za sebe bez dogovora s drugima u BiH direktno ruši daytonsku BiH i doprinosi destabilizaciji prilika u BiH i regiji.

Pitanje federalizacije pitanje je za političare u Federaciji BiH, rekao je predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik. Odbacio je svaku mogućnost da dođe do teritorijalnoga prekrajanja RS-a.

“Ništa ne može podrazumijevati teritorij RS-a. Koliko sam razumio, odnos Bošnjaka i Hrvata dolazi u jednu novu kulminaciju koji podrazumijeva zahtjev Hrvata da definiraju svoju poziciju isključivo u onome što je Federacija”, tvrdi Dodik.

I ostali entitetski dužnosnici, poput predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića, poručili su da je federalizacija stvar dogovora unutar Federacije BiH i da neće biti prekrajanja daytonskih granica Republike Srpske.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.