Schmidt tražio od SDA da prihvati odlazak u oporbu

Visoki predstavnik Christian Schmidt zatražio je od SDA da prihvati odlazak u oporbu i ne ometa uspostavu nove vlasti u toj zemlji, izjavila je u četvrtak dužnosnica SDA Alma Čolo.

Članovi najužeg vrha SDA, predvođeni Bakirom Izetbegovićem, prošlog su se tjedna iza zatvorenih vrata sastali sa Schmidtom i njegovim suradnicima, neposredno nakon što je postalo jasno kako je ta stranka dobila većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Time je stekla mogućnost utjecati na uspostavu izvršne vlasti, što bi moglo pokvariti planove o koaliranju između HDZ BiH i bloka od osam bošnjačko-građanskih stranaka.

Potankosti sa sastanka Schmidta i dužnosnika SDA do sada nisu bile objavljene, no članica predsjedništva te stranke Alma Čolo potvrdila je, u intervjuu za javni servis BHT 1, kako je visoki predstavnik jasno zatražio da oni prihvate odlazak u oporbu i ne koriste brojčanu prednost u federalnom Domu naroda kako bi blokirali uspostavu nove vlasti.

SDA je sada u poziciji da jedina može predložiti kandidata za bošnjačkog dopredsjednika Federacije, a bez njegove suglasnosti nije moguće formirati novu vladu entiteta. Pravnici različito tumače mogućnost da “osmorka” s HDZ-om ipak obori prijedlog SDA pa da se u drugom krugu izabere dopredsjednik iz reda Bošnjaka koji bi odražavao volju nove parlamentarne većine.

Čović i Dodik zadovoljni suradnjom, Izetbegović ne odustaje

Schmidt nas je prvenstveno zvao da nam kaže da bi se mi trebali povući, a da pustimo da ove nove-stare snage formiraju vlast na federalnoj i državnoj razini, kazala je Čolo, prenosi Hina.

Pojasnila je kako je visoki predstavnik na stajalištu da je to presudno za daljnji napredak BiH na europskom putu pa je upozorio kako SDA to ne bi smjela blokirati.

Čolo tvrdi kako je baš njezina stranka bila ta koja je do sada radila na reformama potrebnim za članstvo u EU, a krivnju za blokade prebacila je na HDZ BiH, odnosno na SNSD, koji su do sada kontrolirali Dom naroda parlamenta BiH i gdje su brojni reformski zakoni obarani ili su godinama na čekanju.

Čolo nije razjasnila što će sada učiniti njezina stranka.

Dodik: SNSD, Osmorka i HDZ definitivno formiraju vlast

Rekli smo (Schmidtu) da ćemo koristiti sva sredstva sukladno ustavu i zakonu i da ništa nećemo blokirati. Mi smo dobili najviše glasova, kazala je Čolo ponavljajući ono što je ranije kazao Izetbegović kada je pozivao na uspostavu široke koalicije u kojoj bi bila i SDA.

HDZ BiH, SNSD i “osmorka” takve su pozive odlučno odbacili inzistirajući na odlasku SDA u oporbu.

Kasnije tijekom dana u Sarajevu bi trebao biti potpisan formalni koalicijski sporazum stranaka koje su dogovorile uspostavu vlasti.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

5 komentara

  • Ako nisu dio većine valjda je red da budu oporba. A ako blokiraju uspostavu vlasti postoje bonske ovlasti koje su se godinama primjenjivale na hrvatske i srpske politicare. SDA je to podržavala. Sada samo primjeniti na onim kojo blokiraju procese i uspostavu vlasti. Komsic je njihov projekt i on je najveci razbijač BiH. SDA preko DF stiti svoj kriminal koji traje 30 god. Komsic je projekt bosnjackih ekstrema koji mrze hrvate. Toliko daleko su otisli da im se sada sve vraca i lupa od glavu. Ali mi imamo Covica koji i dalje forsira Marinka Cavari koji je na crnoj listi SAD i gura tako prst u oko Amerima. Bas sada kad je MZ i Amerika spremni pomoci BiH da se oslobodi ludaka poput Komsica i Bakira koji vise spominju rat nego 1992 god.

  • SDA treba potpuno izbrisati jer je to stranka puna nereda i kriminala a članovima te stranke potpuno zabraniti bavljenje politikom.
    Kad će se više razjasniti Sebijina diploma i respiratori.

  • Morate obećati da nećete procesurati članove SDA i otkriti kriminal koji su počinili pa bi tako pošli u oporbu.Gđa.Sebija i njena tkz.diploma su smješna stvar u odnosu na silni lopovluk koji su izvršili.

  • A tek diplome lazne privatnog bakirovog obavještajca i sefa Ose Mehmedagica,, osmice, …! Oko njega i njegovog rada, nezakonitog prisluškivanje, ucjenjivanja itd. Tu je klupko kriminala i nepotizma, lopovluka…. Valjda je doslo vrijeme da obavjestajne sluzbe, osa, Sipa, Mup rade u interesu drzave , građana a ne jedne obitelji i ratnih profitera i kriminalaca. Boze da zazivi pravna drzava pa da svi odgovaraju pred zakonom i da svi budemo tu isti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.