Čović i Dodik zadovoljni suradnjom, Izetbegović ne odustaje

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik potvrdili su u ponedjeljak kako proces uspostave nove vlasti napreduje te da njihova suradnja s ”Osmorkom” ničim nije dovedena u pitanje.

Čović i Dodik ranije su dogovorili kako će njihove stranke biti koalicijski partneri u novoj vlasti na razini BiH, a u Banjoj Luci su razgovarali o konkretnim mjerama kako bi se taj sporazum proveo.

Čović je novinarima nakon sastanka rekao kako je cilj uspostaviti novu vlast do kraja godine i u tome ne očekuje poteškoće ni na državnoj niti na razini Federacije BiH, unatoč tome što Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta pa time može utjecati na uspostavu izvršne vlasti u tom entitetu.

Apsolutno nikakvog usporavanja (uspostave vlasti) ne može biti, kazao je Čović

Dodik je ustvrdio kako je imenovanje HDZ-ove kandidatkinje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH sada “nezaustavljivo” odnosno kako će nova vlast biti formirana brzo.

Očekujemo da BiH funkcionira sukladno ustavu i da se poštuje ravnopravnost konstitutivnih naroda, kazao je Dodik.

Najavio kako će u četvrtak uslijediti završni sastanak HDZ-a i SNSD-a s partnerima iz Federacije, a ubrzo nakon toga okončanje procesa uspostave novih tijela vlasti, javlja Hina.

Treći partner u budućoj vladajućoj koaliciji je blok od osam bošnjačkih i građanskih stranaka čije je sjedište u Federaciji BiH dok će SDA zajedno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića morati u oporbu.

No, čelnik SDA Bakir Izetbegović uporno odbija prihvatiti tu činjenicu i poziva “Osmorku” da ga prihvati kao partnera.

Istodobno dok su u Banjoj Luci razgovarali Čović i Dodik u Sarajevu je zasjedalo predsjedništvo SDA, a Izebegović je nakon toga novinarima kazao kako njegova stranka neće dopustiti da se vlast uspostavi “pravnim i političkim nasiljem”.

Ustvrdio je kako su stranke “Osmorke” preuranjeno krenule u uspostavu koalicije pozvavši ih da objave što su kao ustupke navodno obećali HDZ-u i Dodiku.

Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine niti tijela izvršne vlasti, rekao je Izetbegović.

Predstavnike međunarodne zajednice optužio je da se neprincipijelno upleću u proces uspostave vlasti u BiH i tvrdi kao je projekt “Osmorke” zapravo rezultat takvog lobiranja, javila je Hina.

Kandidacijski status za ulazak u EU bio bi vjetar u leđa novoj vlasti u BiH

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Sa Bakirom vise ni Sebija nece. Jedno misli, drugo govori a trece radi. Lažov i petljanac. Nije njemu problem napustiti vlast nego ostaviti prljavi ves i kriminal sebi podređenih i samog njega. Očajnički pokušaji nepoželjnog lidera kod bosnjaka. On bi rade rat i nerede nego u oporbu.

  • Treba mu otvoreno reći da je nepoželjan.
    Svak više zna za njegov i njegove stranke i hanume kriminal i opet ima obraza da se očajnički čapa za vlast. Zašto niko ne objavi kopiju diplome od njegove hanume ako je sve regularno. Respiratorni posebna priča. Fadil do pola dana na sudu zbog respiratora od pola u vladi. To nigdje nema nego kod Bakira. I tako mu dođe kraj a akterima iza brave.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.