Savez općina i gradova FBiH podržao prijedlog da se neplaćena zemljišta javnih poduzeća upišu na općine – Jabuka.tv

Savez općina i gradova FBiH podržao prijedlog da se neplaćena zemljišta javnih poduzeća upišu na općine

Trinaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH održana je u srijedu, 27. siječnja , u hotelu Malak Regency na Ilidži.

Predsjedništvo Saveza je na ovoj sjednici upoznato s aktivnostima vezanim za izradu konačnog stava o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu FBiH usvojenog od strane oba doma Parlamenta Federacije BiH, kao i o izrađenom Prednacrtu Zakona o sustavu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti u FBiH u čijoj izradi je Savez sudjelovao kroz aktivno sudjelovanje tri predstavnika u radnoj grupi.

U pogledu Zakona o građevinskom zemljištu, donesen je zaključak da se podržava predloženi Nacrt zakona uz zahtjev da se prvenstveno riješi status zemljišta koje je upisano na javna poduzeća, a koje ta javna poduzeća nisu pribavila iz vlastitih sredstava. Prihavaćen je prijedlog da te takva zemljišta upišu na jedinice lokalne samouprave na čijem se teritoriju nalaze.

Prednacrt Zakona o sustavu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti u FBiH izradila je Radna grupa koju je formirala Federalna uprava civilne zaštite. Predsjedništvo je podržalo stav Povjerenstva za ustavna i zakonodavna pitanja Saveza o prihvatanju ovog prednacrta uz dodatni zahtjev koji se odnosi na razmatranje mogućnosti da se naplata sredstava u iznosu od 0,5% od osnovice isplaćene neto plaće zaposlenika naplaćuje po principu prebivališta radnika, a ne po principu sjedišta poslodavca.

Također, članovi Predsjedništva su raspravljali o rukovodstvu općinskih stožera civilne zaštite i istaknuli da funkciju zapovjednika općinskog stožera civilne zaštite treba vršiti stručna osoba, a ne nužno načelnik općine.

Vesna Travnjanin

Predsjedništvo je pružilo podršku inicijativi prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića kojom bi se zakonskim propisom riješilo pitanje neperspektivne nepokretne vojne imovine na način da institucije vlasti od države, entiteta i županija uzmu sve što im je potrebno i mogu staviti u funkciju, a ono što preostane da se upiše u vlasništvo općina.

Na ovoj sjednici su imenovani i predstavnici Saveza u Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Europe.

Članovi Predsjedništva su također upoznati o predstojećim sastancima na razini županija na kojima će općine/gradovi predlagati kandidate u organe i tijela Saveza u cilju pripreme Izborne skupštine Saveza, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.