Sastanak Čovića i Jandrokovića u Zagrebu: Postoji prostor za poboljšanje suradnje

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

Čović i Jandroković suglasili su se da BiH i Hrvatska, kao susjedne zemlje, imaju široki spektar zajedničkih tema, te bilateralnih političkih i gospodarskih interesa. Jandroković je naglasio da je stabilnost i prosperitet BiH prioritet Hrvatske, te da podržava BiH kao jedinstvenu i suverenu državu u kojoj sva tri konstitutivna naroda imaju jednaki i ravnopravni status.

Čović je izvijestio predsjednika Hrvatskoga sabora o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o situaciji u kojoj se nalaze predstavnici hrvatskoga naroda, te su se složili da Hrvate kao konstitutivni narod trebaju predstavljati njihovo legitimno izabrani predstavnici.

Jandroković je potvrdio da Hrvatska kao prvi EU i NATO susjed BiH želi kontinuirano održavati intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, a posebno na parlamentarnoj razini. Hrvatska je spremna, osim političke podrške na međunarodnom planu, nastaviti pružati tehničku i stručnu pomoć putem bilateralne suradnje ili suradnje s međunarodnim partnerima kroz twinning projekte. Dokaz tome je i novi projekt “Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu europskih integracija” koji će Hrvatski sabor, zajedno s parlamentima Mađarske i Austrije, provoditi u BiH.

Istaknuto je da je Hrvatska jedna od najsnažnijih zagovornica ubrzanja euroatlantskog puta BiH, te podržava što brže podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa.

Također, naglašeno je da će uspostava funkcionalnih institucija na svim razinama vlasti biti značajan element za daljnji napredak u procesu euroatlantskih integracija. U tom smislu, pozdravljen je jučerašnji sastanak političkih lidera u BiH, priopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.