Sarajevo kaznilo promašaje Zrinjskog i plasiralo se u polufinale

FK Sarajevo prošlo je u polufinale Kupa BiH pobjedom nad Zrinjskim u Mostaru rezultatom 0:1. Pogodak u sudačkoj nadoknadi postigao je Benjamin Tatar.

Zrinjski i Sarajevo danas su u Mostaru odigrali još jedan jako zanimljiv derbi, a dvoboj dvije najbolje ekipe opravdao je očekivanja samo u prvom poluvremenu.

Mostarski tim je današnji susret počeo u dosta neobičnoj formaciji, kojom je trener Blaž Slišković htio iznenaditi Sarajevo i dobiti dodatnu čvrstinu, kako u odbrani, tako i u sredini terena. Prvi start u ovoj polusezoni dobio je Damir Šovšić, a od prve minute je napad domaćih predvodio Staniša Mandić. S druge strane, Musemić nije previše mijenjao svoj sastav, a u odnosu na duel iz Širokog Brijega u okviru 22. kola Premijer lige BiH, u kojem je Sarajevo slavilo sa 3:0, šansu je dobio samo Amar Rahmanović umjesto Benjamina Tatara.

Bordo tim je dominirao posjedom lopte u ranoj fazi utakmice, no prvu veliku šansu imali su domaći. Krste Velkoski je odigrao lošu povratnu loptu, sa lijeve strane je došao brz ubačaj ka Mandiću koji je propustio loptu kroz noge za Šovšića, no udarac veznjaka Zrinjskog zaustavio je odlično postavljeni golman Sarajeva Vladan Kovačević, piše Sport1.

S druge strane, Sarajevo je u 14. minuti vrlo lako moglo doći do vodstva, ali Ivan Brkić je prvo zaustavio udarac Hebibovića, a potom fenomenalnom intervencijom spasio siguran gol poslije udarca Mersudina Ahmetovića glavom.

Zrinjski je polovinom prvog dijela preuzeo kontrolu sredine terena, a u 31. minuti je mogao doći do vodstva. U jednom od svojih karakterističnih ubacivanja iza leđa protivničke odbrane, Pero Stojkić je ostao sam, uputio je odličnu povratnu loptu u šesnaesterac, a tamo se loše snašao Damir Šovšić, koji je bio potpuno neometan, ali je šutirao očajno i promašio kompletan gol.

Prvi dio je okončan bez golova, ali ne može se reći da je utakmica bila nesadržajna. Naprotiv, oba tima su imala po nekoliko šansi i ne bi bilo iznenađujuće ni da su i jedni i drugi postigli po gol ili dva.

Očekivalo se da dva tima u drugom poluvremenu zaigraju još bolje, ili se barem to očekivalo od Zrinjskog, kojem je gol bio prijeko potreban, no mostarski tim je ponovno bio jako sterilan u napadu.

Mnogo je lakše Zrinjski kontrolirao sredinu terena, ali Sarajevo ih je držalo jako daleko od svog gola i u prvih 25 minuta, praktično nijedan tim nije zabilježio niti jednu pravu šansu.

Ipak, Sarajevo je nakon kornera u 72. minuti moglo doći do vodstva. Crepulja je centrirao, u gužvi je na kraju loptu ispred Mujakića izbacio Kadušić, ali je poslao direktno prema svom golu. Zrinjski je imao sreće jer je lopta nakon što se odbila od stativu završila u rukama Ivana Brkića na gol liniji.

Zrinjski je uzvratio, a rezerve Filipović i Bencun koji su skupa ušli u igru u 72. minuti u pokušaju Sliškovića da dobije na širini, šutirali su u 74. i 75. minuti, no Kovačević je oba puta bio siguran.

Mostarski tim je definitivno preuzeo posjed lopte u posljednjih petnaestak minuta, ali Sarajevo se nije ni trudilo izlaziti previše visoko. Svi su igrači igrali iza lopte, a postalo je jasno da Zrinjski zaprijetiti može poslije prekida. Dvije vezane šanse imali su poslije kornera u 80. i 83. minuti, ali odbrana Sarajeva je uz manje probleme uspijevala da zaustavi pokušaje domaćina.

U samoj završnici susreta, dvije ogromne šanse je promašio Zrinjski. Prvo je Mandić bio usamljen pred golom Bordo tima nakon loše intervencije obrane Sarajeva, da bi potom i Bencun sam bio pred golom. Ipak, ušao je u dribling i izgubio je loptu.

Ono što nije pošlo za rukom Zrinjskom, pošlo je Sarajevu. Mrežu domaćih je nakon sjajnog kontranapada pogodio Benjamin Tatar, koji je osigurao Sarajevu plasman u polufinale Kupa BiH.

HŠK Zrinjski – FK Sarajevo 0:1

Stadion: Stadion pod Bijelim brijegom, Mostar
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Strijelci: 0:1 – Tatar (90+2)
Žuti kartoni: Galić, Jakovljević (Zrinjski), Stanojević, Halilović, Mujakić, Kovačević, Tatar (Sarajevo)

HŠK Zrinjski: Brkić, Kadušić, Stojkić, Jakovljević, Gojković, Barišić, Rustemović, Šovšić (72. Bencun), Čirjak (72. Filipović), Galić (81. Bekić), Mandić

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Bekić, Mujakić, Lazić, Stanojević, Crepulja, Rahmanović (88. Dupovac), Velkoski (67. Tatar), Halilović (90+3 Kapić), Ahmetović

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.