Samo Hercegovina bez snježnih problema, u Bosni i regiji ne prestaje padati

Nevolje s vremenskim nepogodama se nastavljaju. Ni 24 sata nisu prošla od kada je, nakon osmodnevnoga kvara, uspostavljeno grijanje u Zenici, a došlo je do novoga kvara na kotlu koji zagrijava ovaj grad te se Zeničani na -3 °C ponovno smrzavaju. Snijeg koji je u Bosni počeo padati tijekom noći s ponedjeljka na utorak stvorio je velike probleme na bh. cestama, a  – sudeći prema najavama – bit će ga i u idućim danima, piše Večernji list BiH.

Hercegovina bez snježnih problema

I dok se stanovnici cijele regije, pa i dalmatinskih otoka, bore sa snježnim oborinama, Hercegovinu su za sada takvi problemi zaobišli. Dalmacija je u ponedjeljak navečer zbog bure i snijega ostala odsječena od ostatka zemlje, a jučer je vjetar na riječkom području kidao fasade sa zgrada. Iako su Hercegovci mogli vidjeti poneku pahulju, uglavnom ih je donosila jaka bura koja je osjećaj hladnoće na temperaturi od 6 stupnjeva, koliko je izmjereno jučer u Mostaru u 14 sati, znatno povećavala.

Proteklih dana nad regijom se nadvio “sibirski val” koji je donio rekordno niske temperature i u BiH, a čije se posljedice još osjećaju. GSS i Civilna zaštita Brčkoga organizirali su na rijeci Savi kod Brčkoga razbijanje leda koji se formirao u prethodnom razdoblju, zbog čega je onemogućena plovidba čamcima i brodicama. Od ponedjeljka 30-ak pripadnika GSS-a i CZ-a aktivno radi na razbijanju leda i uklanjanju granja koje onemogućava kretanje čamcima i brodicama. Debljina leda na sredini rijeke je blizu 20 cm, dok je pri obali 10-ak centimetara. Prognoza ne ide u prilog jer meteorolozi najavljuju niske temperature i u idućih nekoliko dana.

Prognoza za iduće dane

U proteklim danima, zbog snježnih oborina i niskih temperatura, došlo je do brojnih kvarova na vodovodnim mrežama koje još uvijek nisu sanirane te se pojedina naselja vodom opskrbljuju cisternama.

U srijedu će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme, u većem dijelu Bosne sa slabim snijegom. Na jugu Hercegovine u večernjim satima moguća je slaba kiša ili susnježica. Vjetar će u Bosni biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Na jugu i zapadu povremeno su mogući i jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura bit će od -8 do -2, na jugu od -1 do 4, a dnevna od -5 do 1, na jugu od 3 do 8 °C.

U četvrtak će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Tijekom poslijepodneva i u večernjim satima oborine postupno prestaju. U Hercegovini će biti pretežno oblačno, na krajnjem jugu smanjenje oblačnosti. Jutarnja temperatura bit će od -9 do -3, na jugu -2 do 3, a dnevna od -6 do 0, na jugu 2 do 7 °C.

U petak će u Bosni biti pretežno oblačno, u Hercegovini jutro oblačno, a u ostatku dana postupno razvedravanje. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na jugu -1 do 4, a dnevna od -4 do 2, na jugu 4 do 8 °C. U BiH se do kraja mjeseca očekuje velika promjena vremena, a slična situacija je i u regiji. U BiH se tako krajem mjeseca očekuje toplije vrijeme uz znatno više temperature, čak do 13 °C na jugu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: