SAD traži istragu oko zabranjene proslave u RS-u

Sjedinjene Države pozvale su vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

Pozivamo nadležne vlasti da neodgodivo istraže te incidente te da se utvrde odgovorni, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvješćima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tijekom vikenda, rekao je glasnogovornik.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik Dan RS-a, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Paradom obilježen neustavni Dan RS-a

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Svečanosti su nazočili i kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije.

Europska unija snažno je osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije.

Europska unija upozorava Republiku Srpsku

Prošli mjesec Washington je uveo sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.

BiH proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.

(Hina | Foto: Srna)7 komentara

  • Amerika čemerika..akBd uskoro ce se govna zabavit o sebi, ne zelim nikom zlo al njima zelim samo ono sto su oni svijetu dali (smrt, razaranje, bijedu)

  • A sto je sa okupljanjem zelenih beretki i potpisivanje i ukljucivanje novih 15 000 clanova. Za sta se to spremaju zelene beretke a i ovi Dodikovi cetnici. Gdje su hrvati u svom ovom ludilu..???

  • Vratimo se u povijest i bližu i dalju, vidićemo da su zla od velikosrpske ideje uvijek polazila.
    Zato Hrvati!!! Uvijek budni bit moramo a nikako ne upasti u tezu da su nama srpski političari prijatelji i da nam dobro misle, te teze se plasiraju planski i za interese jedne grupacije instalirane od velikosrpske politike. Isto tako i Bošnjaci gledaju da nas zgaze.
    Zato: samo se uzdat u Boga i hrvatski narod. Točka

  • Zašto jednostavno političari Čović i Izetbegović ne budu pošteni i jednostavno priznaju da je ta Republika Srpska zapravo Republika Četnička i da je nastala na krvi i genocidu? Naravno da neće, jer nemaju muda u gaćama ni hrabrosti za takvo što – boje se. Boje se posvađati s Dodikom, da ne izgube dobro plaćenu poziciju. Pa zbog istine se i treba posvađati, a oni Dodiku ne smiju ni pisnuti u facu. To su prave kukavice, što drugo reći? Žalosno je da je musliman Ramiz Salkić uzeo mjesto potpredsjednika te iste zločinačke tvorevine Republike Srpske koja je ubijala njegove sunarodnjake muslimane. Zašto je prihvatio da bude potpredsjednik tog entiteta RS a koji je njegov zakleti ratni neprijatelj i koji negira genocid u Srebrenici? To ni jednom razumnom čovjeku ne može biti jasno. A isto tako Izetbegović kao ni jedan musliman u BiH neće i ne želi priznati da su za vrijeme 90-ih dolazili ubojice mudžahedini u Bosnu i da su činili najteže zločine kad su ubijali hrvatske i srpske civile po kućama, te žarili i palili. Postoje snimke na YT kad su ti mudžahedini ušli u katoličku (hrvatsku) crkvu i pucali u raspelo i uništili ga sa smiješkom. To nikad neće Izetbegović priznati da je se dogodilo, a ni Čović nema hrabrosti da to prizna. Jedini Zoran Milanović ima hrabrosti priznati da su mudžahedini klali po Bosni. Svi ostali, i Izetbegović i Čović i Dodik ne žele ili nemaju muda i hrabrosti priznati sve te istine. I oni nam vode državu. Žalosno je. Ali većinom je narod sam kriv, jer uporno opet i opet već godinama glasuje za iste zlikovce. Jer kako se ono kaže u Bibliji – “što ste posijali, tako ćete i požnjeti!” Eto vam sad, pa vi glasujte za vlastite neprijatelje. Kaznili ste sami sebe, moj dragi narode.

    • E moj fantastikal,otkrio ti novi planet u svemiru.Napisao si opširno kao da je maturski rad,ne mili se čovjeku čitati.Mi koji živimo ovdje znamo to najbolje,samo smo šaka jada kojom političari vješto manipulraju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.