Novalić: Ohrabruje rekordna naplata prihoda u FBiH

Porezna uprava Federacije BiH objavila je u utorak izvještaj u kojem je navedeno da su porezni obveznici u FBiH u 2021. godini uplatili rekordnih 5.628.326.769 KM javnih prihoda iz nadležnosti Porezne uprave FBiH.

U odnosu na 2020. godinu ovaj iznos veći je za 485.696.092 KM ili 9,44% a u odnosu na 2019. godinu veći je za 327.764.170 KM ili 6,18%.

Navedeno je i kako su prihodi gotovo udvostručeni u odnosu na 2014. godinu otkada su porasli za 1.831.788.179 KM ili 48,25%.

Ove rezultate prokomentirao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

U analizi koju je objavio direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović posebno me raduje podatak da je u 2021. godini naplata javnih prihoda u Federaciji BiH veća od 5,6 milijardi KM. To je do sada najveća naplata otkako postoji Porezna uprava FBiH i samo još jedan pokazatelj da trasiramo put za dodatna povećanja plaća i mirovina te smanjenje opterećenja gospodarstva u FBiH,  kazao je Novalić.

On je naveo kako je ovo vrlo ohrabrujući podatak.

Ovo je posebno ohrabrujući podatak koji ukazuje na to da se uspješno borimo s krizom izazvanom pandemijom i da smo se oduprijeli negativnim ekonomskim posljedicama koje su prijetile drastičim padom bruto domaćeg proizvoda (BDP), smanjenjem zaposlenosti i investicija, poručio je premijer Novalić.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Da ima pravne drzave ovaj Novalic bi bio u zatvoru i svi njemu slicni koji su pokrali milijune. Protiv njega i njemu podredeni se vodi kazneni postupak pred Sudom BiH gdje je optuznica podignuta za desetine milijuna km i on i dalje premijer i potpisuje i dalje milijune budzetskog novca. Koji jad od drzave i oni se kunu u BiH i oni jevole…

  • Zato su vam minimale plaće 410 KM ili nešto sad povećane a mirovine sramotnih 380-470 KM za 70% umirovljenika a mnogi odradili i uplatili 40 godina od svojih plaća i svojih usta pa sad u starosti gladuju, a nezaposleni nemaju ništa mnogi od rata i nepotizma, se više nisu zaposlili.
    A firme pridane, poklonjene a vi se hvalite i uživajte iz toplih ureda i bijesnih automobila i ostalih pogodnosti koje koristite sa plaćama od 4-7000 KM i maraka i viših i maksimalnih mirovina kad odete sa dužnosti.
    Dašta je nego dobro.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.