Rusija odaje počast Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u svemiru

Moskva se prisjeća svojeg kozmonauta Jurija Gagarina na dan njegova rođenja, prvog čovjeka koji je 12. travnja 1961. godine otputovao u svemir u letjelici Vostok 1.

Sovjetski kozmonaut danas bi proslavio 85. rođendan. Proglašen nacionalnom ikonom, Gagarin je titulu pionira svemirskih putovanja dobio 12. travnja 1961. kada je u svemiru proveo 108 minuta.

Poginuo je sedam godina kasnije u dobi od 51 godine tijekom rutinskog leta lovačkim avionom MiG-15UTI, piše Index.hr, kojim je pilotirao s kolegom Vladimirom Serjoginom.

Navodno se Gagarinov MiG-15UTI zanio zbog udara u jato ptica ili zbog mimoilaženja s drugim avionom, a on i kopilot nisu ga uspjeli ispraviti prije nego što su udarili u zemlju. 

Nakon kremiranja urna s Gagarinovim pepelom položena je u Kremaljskom zidu kod Crvenog trga u Moskvi.

Dmitriju Rogozinu, šefu ruske svemirske agencije Roscosmos, tijekom polaganja vijenca pridružili su se nekadašnji kozmonauti i osoblje agencije. Roscosmos je o Gagarinu pohvalno govorio, istaknuvši da je svemirska istraživanja uveo u potpuno novu eru.

Prisutnima se videoporukom iz Zemljine orbite obratio i član posade Međunarodne svemirske stanice Oleg Kononenko. On je citirao Gagarina i njegovu izreku: Svemir služi ljudima.

Gagarinova godišnjica rođenja obilježava se i nizom izložbi te događanja u muzejima i na sveučilištima.

Roscosmos je ljude pozvao da naprave selfieje na mjestima koja se povezuju s legendarnim svemirskim putnikom te da ih objave pod hashtagom #Gagarin85. Kolaž napravljen od slika bit će poslan na Međunarodnu svemirsku stanicu.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.