Roditelji i nastavnici moraju biti oprezni, djeca izmišljaju i otmice

”Kako je počelo, ja bijelim kombijem više neću smjeti voziti voće i povrće,” govori za Večernji list kroz smijeh jedan Mostarac dok prije posla prelistava dnevne tiskovine koje ovih dana vrve događajima vezanima uz otmicu djece, a u kojima se uglavnom spominju tipovi u crnim i bijelim kombijima.  Dosad ni jedna otmica nije službeno potvrđena, a izvori u policiji tvrde da su neistine vezane uz otmicu jako opasne.

”Policija se maksimalno angažira na ovakvim slučajevima i svaki navod provjerava. Također, angažira se i javnost, mediji, pa ljudi koji kreću u potragu. I onda se dogodi da se otkrije kako je priča izmišljena. Nažalost, doći ćemo u situaciju kada će se nešto uistinu dogoditi i možda će se prekasno reagirati, nedovoljno dobro. Možda će javnost ostati imuna zbog niza lažnih prijava, a netko će stvarno trebati našu pomoć. Teško je zaključiti kakva je svrha lažnih prijava otmica,” navodi izjavu svog policijskog izvora Večernji list.

Prijave lažnih otmica komentirao je psiholog Marko Romić:

”Osobno, sumnjam u istinitost većine tih navoda, a više je odgovora zbog čega djeca prijavljuju navodne otmičare. Događa se to dijelom iz straha, a dijelom i iz potrebe djece da skrenu pozornost na nešto drugo, a ne, primjerice, na učenje koje je u fokusu. Roditelji i svi drugi koji čuju za takvu informaciju moraju se postaviti kao da je ona istinita. I onda, kad se priča ‘zakotrlja’, ispostavi se da se jako puno prašine podiglo ni zbog čega”, govori psiholog Romić za Večernji list.

Ističe kako je najveća zadaća na roditeljima. ”Najprije je zadaća na roditeljima, a onda na školi jer je cijela praksa odgojno-obrazovna i na tome se mora temeljiti dječje odrastanje. Ne postoji bez razloga izreka koja se prenosi s koljena na koljeno da sve potječe i dolazi iz obitelji. Roditelji moraju puno više pozornosti pridavati djeci. Stječe se dojam da su roditelji posljednjih godina okrenuti svojim brigama i djeca bivaju prepuštena sebi, bez dovoljne komunikacije i bez pažnje roditelja. I zato se događaju ovakve stvari,” naglašava psiholog Romić.

Ističe za kraj razgovora da neistinama u društvu ne treba davati previše pozornosti. ”Potrebno je više trezvenosti, ponajprije roditelja, zatim i nastavnika, te će se onda i djeca drukčije ponašati prema svemu tome, prema izmišljenim pričama i sl. Ovakve pojave su rijetke. U nekoliko godina dogode se dva-tri puta, ali kad se dogode, cijela država zna za to i pokrene se lavina neistinitih priča. Te činjenice treba zdravorazumno uzimati u obzir i ne davati im previše pozornosti jer se time motivira nove priče, ali i opasne umove koji ih mogu iskoristiti za neko nedjelo,” ističe Romić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.