Od šuge u BiH oboljelo 7.596 osoba

Od šuge je u Bosni i Hercegovini od 2011. godine do sada oboljelo 7.596 osoba. Stvarni broj zaraženih sigurno je daleko veći jer mnogi zbog sramote ne odlaze na preglede nego pokušavaju sami se izliječiti.

Riječ je o bolesti koja je u vezi s lošim socijalno-ekonomskim uvjetima življenja, zbog čega se javlja kod siromašnih i zapuštenih osoba, a koja se brzo širi kontaktom, tako da zaraženih ima među svim kategorijama društva.

U posljednjih pet godina broj zaraženih daleko je veći u Federaciji BiH nego u RS-u. Naime, prema podacima iz biltena Federalnog zavoda za javno zdravstvo, od 2011. godine pa do kraja rujna ove godine u ovom entitetu registrirano je 6.110 zaraženih, dok je, prema službenim statistikama, u Republici Srpskoj u istom razdoblju registrirano 1.486 zaraženih, što je četiri puta manje u odnosu na FBiH.

Promatrano po godinama, najveći broj oboljelih u Federaciji BiH zabilježen je 2014., i to 1.463, što je gotovo identično broju oboljelih u RS-u za pet godina, objavio je Večernji list.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: