Republika Srpska legalizira isplatu plaće u kuverti?

Narodna skupština RS-a u četvrtak će održati posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati niz tema uključujući referendum, izborni zakon, ali i dopune Zakona o radu što je privuklo posebnu pažnju.

Naime, nakon uvođenja sankcija i zatvaranja računa u bankama, službenici iz RS-a našli su se u problemu zbog nemogućnosti isplate plaća i drugih prihoda.

Zbog toga, predstavnici u NSRS razmatrat će Zakon o dopunama Zakona o radu te će nastojati otkloniti ovu barijeru jednim poprilično kontroverznim rješenjem, piše Klix.

Izuzeto od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaća putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga osobna primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu, navodi se u izmjenama zakona.

Također, navodi se kako će poslodavac biti dužan da prije isplate dostavi pismene obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plaće u gotovom novcu, a način isplate plaće uredit će se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast financija.

Također, u dopunama zakona navode i kazne.

Novčanom kaznom od 200.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac koji isplati plaću u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona, pojasnili su.

Vučić u Mostaru: Uvijek ću podržavati Dodika i Republiku Srpsku

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.