Delić s predstavnicima umirovljenika o povećanju mirovina

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je u srijedu sastanak s predstavnicima umirovljenika iz Sarajeva i Mostara.

Tema sastanka bilo je unapređenje statusa umirovljenika i kvalitete života te važne populacije.

Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje mirovina, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća umirovljenika, te izmjenama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina.

Sve više umirovljenika radi, najstariji zaposleni ima 95 godina

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima te je po pitanju povećanja mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Po pitanju zahtjeva za izmjenu Zakona o PIO, u dijelu nove formule za usklađivanje, odnosno povećanje mirovina, zaključeno je da nije u potpunosti primjenjiv u traženom obliku, te je dogovoreno da Ministarstvo u sljedećih dvadeset dana pripremi prezentaciju ovog segmenta s pregledom usporednog zakonodavstva zemalja regije i EU zemalja, a da se nakon toga zajednički formuliraju eventualne izmjene navedenog propisa.

Poznato za koliko će biti uvećane mirovine u FBiH

Ministar Delić podržao je prijedlog Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava umirovljenika pred vlastima u kom smislu je dogovoreno da se za Vladu Federacije pripremi odgovarajuća informacija sa prijedlogom zaključaka, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Minimalna mirovina treba biti 1000 km a zajamčena i veća za 40 godina rada da umirovljenici ne gladuju kad poplaćaju skupe režije i skupe lijekove,koji bi trebali biti besplatni za umirovljenike .

 • Uz odrezak mirovine trebali su umirovljenicima davati lijekove da ji umirovljenici ne kupuju od one jadne mizerne mirovine koja je 560km

 • Zašto se povećanje vrši postotno za sve isto, umjesto da se vrši nominalno usklađivanje???
  Ovo je nepravedno prema nositeljima prava na najniže mirovine

 • Mirovine treba nominalno povećavati,tj. svima isto jer su ogromne razlike između najviših mirovina i zajamčenih i minimalnih u startu napravljene.
  A predstavnici umirovljenika ne rade za umirovljenike nego za sebe i Mio I treba ih smijeniti.

 • Predstavnici umirovljenika nisu ni tražili da se umirovljenici oslobode plaćanja lijekova,prevoza i ostalih naknada za takse a i naručivanje po Domovima zdravlja o Bolnici jer nikome pregled i dijagnostika ne treba za mjesec dana,tri ili godinu,jer nema ni smisla u većini slučajeva ili prođe samo od sebe ili ljudi umiru.Stvarno treba nešto raditi jer trebalo bi da ambulante primaju i bolesnike na dnevnoj bazi jer takvih ima potreba ili se namjerno to radi da doktora ga tražiš po tkz.poliklinikama i platiš

 • Dogovorili su se da će razmotriti zajednički sastanak sa kolegijem gdje će se iznijeti modaliteti sastanaka na kojima bi se razmijenili mišljenja i odredile smjernice za osnivanje zajedničkih komisija i radnih skupina koje bi trebale razmotriti daljnje korake koji bi trebali biti održani kad se svi zaključci sumiraju i odrede prioriteti, te će se nakon toga pristupiti studioznom i dugoročno održivim financijskim izdacima kako se ne narušio kreditni rejting BiH i europski put gdje se u agendi navodi da su mirovine ipak prevelike za naše makroekonomske pokazatelje, te će Ministarstvo zajedno sa koordinacijom koja se tek treba formirati tada odrediti na koji način i kako će umirovljenicima jebati majku …………………

 • Važno je da oni imaju a mi penzioneri im samo trebamo za glasanje Kako ih nije stid išta pričati dok su mirovine ovako mizerne. Moramo se probuditi i radikalnije tražiti svoja prava

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.