Sve više umirovljenika radi, najstariji zaposleni ima 95 godina

Posljednjih nekoliko godina sve je više umirovljenika koji, umjesto da nakon godina rada uživaju u mirovini, nastavljaju raditi.

U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj zaposlenih umirovljenika, pa ih je sada, prema evidencijama, više od 8.000.

Iako je radni vijek proveo kao kulturni radnik i na više rukovodećih pozicija, za Milana Radića iz Bijeljine odlazak u mirovinu nije značio i prestanak rada. Rad u kulturi zamijenio je poslovima vozača i radnika u proizvodnji.

U mirovini sam već petu godinu, znate i sami da su prosvjeta, kultura i zdravstvo na nižim plaćama, tako da moja mirovina nije mogla zadovoljiti moje potrebe, a ujedno, htio sam raditi, dopuniti financije. I žena radi povremeno, nema stalni posao, kasnije sam dobio djecu, oni su studenti…, izjavio je za BHRT umirovljenik Milan Radić.

Prema podacima Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, broj umirovljenika koji nastavljaju raditi i nakon ostvarenog prava na mirovinu iz godine u godinu raste. U prošloj godini Fond MIO RS evidentirao je 8.053 osiguranika/korisnika koji su zaposleni u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično. Kao glavni razlog navode niske mirovine.

Građani, kažu, uglavnom teško žive.

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina staža od početka godina primaju mirovinu od 300 KM, dok je s druge strane iznos najviše mirovine 3.288 KM.

Poznato za koliko će biti uvećane mirovine u FBiH

To je u rasponu od 300 do 601 marke. Oni koji imaju do 15 godina staža – oni primaju mirovinu u visini od 50 posto prosječne mirovine i takvih je oko 16.000, od 15 do 20 godina ima negdje oko 6.500 do 7.000 i taj iznos je 60% od prosječne mirovine isplaćene u prosincu prošle godine, a od 20 do 30 godina je oko 8.000 umirovljenika, rekao je za BHRT ravnatelj Fonda MIO Republike Srpske Mladen Milić.

Da građani u Republici Srpskoj uveliko rade i aktivni su i u trećoj životnoj dobi, potvrđuje i podatak da najstariji zaposleni umirovljenik u Republici Srpskoj ima čak 95 godina.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

6 komentara

  • Bože sacuvaj za ove mirovine darovala ih doživjeli ovi što određuju kolke će bit,i da dobiju minimalnu mirovinu,najprije odredili da se staž uplaćuje ba minimalan,oštetili jadne penzionere,da su gazdd uplaćivali na punu plaću, kao što se to prije radilo,ne bih vile ovako malo mirovine

  • To ste vi nesto zabucali, to je Sv.Petar, koji jos sa 95 godina radi, glavom i bradom 😁 kod njeg nema nikako penzije, nije nista uplacivao 😂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.