Na 3. Mostarskom ekonomskom forumu tvrtka iz Širokog navedena kao pozitivan primjer

U sklopu trećer Mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2024., upriličena je u srijedu međunarodna konferencija ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske”.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo kazao je kako je ovaj današnji forum jedna izvrsna prilika za razmjenu ideja, mišljenja i iskustava, a s ciljem unaprjeđenja ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH.

Upravo javne banke mogu imati veliku ulogu i doprinos u tim procesima. Konkretno HBOR je u posljednjih 10 godina podržao izvozne projekte u BiH u vrijednosti od 126 milijuna eura što govori da je suradnja dobra, ali isto tako i da ima značajnog prostora za napredak, poručio je Čuvalo.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Hrvatska Marija Šćulac govorila je o održivosti, održivom poslovanju, o poslovanju koje nije izazov i nije teret nego prilika za gospodarski rast i razvoj.

3. Mostarski ekonomski forum

Istaknula je kako se puno toga zadnjih godina događa u EU po pitanju održivosti, održivog poslovanja.

Navela je tako ESG model izvještavanja o okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima, koje tvrtke ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetnije i konkurentnije, da bi manje onečišćivale okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici u kojoj posluju.

Šćulac je kazala kako s tvrtkama iz BiH jako dobro surađuju te da imaju jako dobrih primjera gdje tvrtke iz BiH izrađuju ESG izvješća, a koje još nemaju nikakvu obvezu da usklađuju svoje poslovanje s održivim poslovanjem.

Tako je navela tvrtku TT Kabeli iz Širokoga Brijega koja je već prošle godine izradila ESG izvješće za 2022. godinu.

Postavila je ciljeve da će biti klimatski neutralna do 2050. godine, kao i ciljeve smanjenje emisija u svojim proizvodima, a sve to kako bi bili konkurentni na europskom tržištu, pogotovo na tržištu skandinavskih zemalja, pojasnila je Šćulac.

Potpredsjednik Gospodarske Komore Federacije BiH i Predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog ekonomskog foruma Marko Šantić smatra kako će tvrtke u BiH koje budu imale sustav ESG zasigurno zadržati svoju poziciju na europskom tržištu, a oni koji ne budu da će otpasti.

Marko Šantić

Inače, međunarodna konferencija ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske” odvija se kroz tri panela.

Kroz prvi panel, kako navodi Šantić, vidjet ćemo koji su to benefiti koje je Hrvatska imala ulaskom u EU i što to sve BiH očekuje.

U drugom panelu predstavnici HBOR-a će govoriti o suradnji i s našim tvrtkama iz BiH i s tvrtkama koje rade i na prostoru BiH i Hrvatske. Treći panel je u biti ESG i to je jedan model izvještavanja unutarnje i vanjske javnosti gdje to postaje standard i obveza u EU i naše tvrtke to pomalo usvajaju, kazao je Šantić.

Poručio je da su, kao Komora most između HGK i institucija RH kako bi pomogli realnom sektoru da te ”porođajne muke” budu što blaže i da krenu na pravilan način i u pregovore i u ono što BiH očekuje u idućem razdoblju.

Spomenutu međunarodnu konferenciju organizirala je Gospodarska komora Federacije BiH zajedno sa HBOR-om i HGK-om uz potporu EP HZHB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

(Fena)

2 komentara

  • Hrvati u Hrvatskoj, BiH kao i u cijelom svijetu su radišni ljudi. S obzirom koliko smo mali i nebitni nevjerojatnom brzinom smo sa samog dna došli do toga da smo poželjni za Indijce, Pakistance, Kineze, Filipince pa čak i ovi sa Zapada kažu da je ovdje život prekrasan. Donedavno je to bila Njemačka i ostale zapadne zemlje. Dosta toga možemo zahvaliti i Plenkoviću koji je u dva mandata preporodio Hrvatsku a i nama pomogao.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.