Reorganizacija drugih liga: Mjesta samo za Posušje, Tomislav i Brotnjo!

Skupština Nogometnoga saveza Federacije BiH dala je ovlasti Elvedinu Begiću i Izvršnom odboru NS BiH da krenu u proces reorganizacije drugih liga u okviru NS FBiH.

Kako i na koji način bi trebala uslijediti ova reorganizacija, mora biti poznato prije početka naredne sezone 2018./19. jer bi novi sustav natjecanja trebao zaživjeti u sezoni 2019./20. Dakle, sve bi se trebalo znati do kraja srpnja tekuće godine.

Umjesto sadašnje četiri lige (Sjever, Jug, Zapad i Centar), kako sada stvari stoje, postojat će samo dvije, i to Sjever i Jug.

Drugu ligu Sjever činili bi klubovi iz Unsko-Sanske županije, zatim Srednjobosanske županije, Zeničko-Dobojske županije, Tuzlanske i Posavske županije, dok bi Drugu ligu Jug činili klubovi iz Sarajevske županije, Hercegovačko-neretvanske županije, Hercegbosanske županije i Zapadno-hercegovačke županije.

U sadašnje četiri Druge lige postoji čak 60 klubova i prvaci će razigravati za ulazak u Prvu ligu FBiH, a od četiri samo će njih dva izboriti taj plasman.

Ubuduće, u Drugoj ligi Sjever bilo bi mjesta samo za one iz samoga vrha sadašnjih drugih liga. Na primjer, iz Sjevera tu bi bilo mjesta u ovome trenutku za Budućnost iz Banovića, Gradinu iz Srebrenika te Radnički iz Lukavca, i eventualno Bosna Mionicu.

Iz Zapada, za Novi Travnik, Podgrmeč iz Sanskoga Mosta, Kiseljak i Radnik Donji Vakuf. Dakle, ovih osam klubova bi igralo sigurno buduću Drugu ligu Sjever. Njima bi se pridodao netko iz Prve lige FBiH koji bi skliznuo u ovaj rang, primjerice sada Travnik i Jedinstvo iz Bihaća. Ovo je samo jedan od primjera i već se može zamisliti da bi ovaj rang natjecanja bio znatno kvalitetniji.

Što se tiče Druge lige Jug, nju bi činili klubovi iz vrha sadašnje Druge lige Jug i to Posušje, Tomislav, Sloga iz Uskoplja i Brotnjo iz Čitluka, te iz vrha Druge lige Centar i to Goražde, Borac Jelah, Radnik Hadžići i eventualno Natron Maglaj. Pridružili bi im se klubovi iz Prve lige FBiH poput Igmana iz Konjica.

Dvije Druge lige od po 10 ili 12 klubova svakako bi bile kvalitetne i igrali bi klubovi koji osim igračke kvalitete trebaju zadovoljiti i infrastrukturne kriterije. Druga liga Sjever bi se igrala od Bihaća do Tuzle, a Druga liga Jug od Zenice do Neuma.

Tako bi većina sadašnjih drugoligaša igrala međužupanijsku ili županijsku ligu, što bi bio četvrti i peti rang nogometa u BiH.

Isto tako, zagovara se i jedinstven drugi stupanj natjecanja na razini države BiH pod okriljem NS BiH, koji još uvijek opstruiraju iz Fudbalskoga saveza Republike Srpske.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ovi kriminalci iz saveza na čelu s poznatim mafijaškim bosom Begićem (ne smije u Sloveniju zbog peračine blizu dva mijijuna eura) skreću pozornost s pravih tema (potpuno neregularno prvenstvo u Premijer ligi i kriminal unutar NS BiH, ali i Prvoj ligi FBiH). Zato oni guraju u prvi plan ove gluposti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.