Rast izvoza grafičke i papirne industrije BiH

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije za devet mjeseci 2017. godine iznosio je 193.4 milijuna KM što je za 4  posto više nego u istom periodu 2016. godine. Uvoz je iznosio 278.4 mil. KM ili 3,2 posto više nego za devet mjeseci 2016. godine, rečeno je na sastanku Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. 

Iz podataka se vidi da je pokrivenost uvoza izvozom bila 69,5 posto, što je dobrim dijelom rezultat nešto povećanog izvoza proizvoda papirne industrije i značajnijeg povećanja izvoza grafičke industrije.

Papirna industrija je ostvarila izvoz od 158.9 mil. KM ili 1,8% posto više nego u istom periodu 2016, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 34,5 mil. KM ili 15,5 posto više nego za devet mjeseci 2016. godine.

U okviru strukture izvoza grafičkih proizvoda najviše su bili zastupljeni: tiskane knjige, brošure, leci i sličan tiskani materijal, novine, časopisi i ostale tiskane publikacije. Pretežno se izvozilo u: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Češku, Austriju, Crnu Goru, Njemačku.

U okviru izvoza papira najviše su se izvozili: kraft papir i karton, toaletni papir i proizvodi od toaletnog papira, kutije, vreće i vrećice i to pretežno u: Tursku, Italiju,Slovačku, Hrvatsku, Čašku, Srbiju, Egipat i Sloveniju.

Uvoz papirne industrije iznosio je 239.8 mil. KM ili 3,3 posto više nego u istom periodu 2016. godine, dok je uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio 38,6 mil. KM ili 2,7 posto više nego za devet mjeseci 2016. U promatranom periodu najviše su se uvozili: nepremazni papiri i kartoni, toaletni papiri i prerađevine od toaletnih papira, papir i karton valoviti, cigaret papir, papir i karton premazni, kutije, vreće i vrećice.

Na sastanku su prisutni upoznati sa rezultatima provedene ankete među kompanijama grafičke industrije u cilju veće promocije i unaprjeđenja izvoza, koja je pokazala da kompanije ipak nemaju dovoljno kapaciteta za izvoz, da su nedovoljno konkurentni, nedostaju im informacije o stranim tržištima i nemaju dovoljno stručne radne snage, što uz necarinske barijere i prepreke koje postoje u okruženju otežavaju ostvarenje boljih izvoznih rezultata, priopćeno je iz VTK BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.