Raspudić: Hrvatska bi trebala blokirati dobivanje statusa kandidata BiH – Jabuka.tv

Raspudić: Hrvatska bi trebala blokirati dobivanje statusa kandidata BiH

Zastupnik MOST-a Nino Raspudić na sjednici Hrvatskog sabora govorio je o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH.

Pogrešan je već sam ton. Kao da se ispričavamo što govorimo o obespravljenosti i preglasavanju Hrvata u BiH, rekao je saborski zastupnik MOST-a te naveo razloge zbog kojih su Hrvati u BiH izrazito važni za Hrvatsku.

Brinemo se za Hrvate u BiH jer je to naš narod; drugo, jer je njihov opstanak vitalni interes RH, geostrateški, sigurnosni, ekonomski, demografski…

Kao treću stavku naveo je da je u interesu Republike Hrvatske da se u njezinom susjedstvu poštuju ljudska i nacionalna prava, a Hrvatska je i sukreator i potpisnik i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dayton je drastično prekršen i izmijenjen nametnutim promjenama Izbornog zakona na štetu Hrvata. Ništa od toga što su nametali visoki predstavnici nije prošlo parlamentarnu proceduru, istaknuo je Raspudić, prenosi Direktno.hr.

Ovaj pomalo kukavni oprez u općoj formulaciji pokazuje temeljni problem, a to je mlakost i nedostatak konkretne vanjskopolitičke potpore i razgovora, ali i pritisaka ako treba i pregovora s partnerima iz EU i Sjedinjenim Državama.

O ulasku BiH u EU

Mit je da bi se ulaskom BiH u EU riješilo hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini. Po meni, to je jednako ‘glupavo’ kao ona priča koju slušamo o Vukovaru i Mostaru kada se kaže da su ljudi zaposleni i da imaju veće plaće, ne bi bilo nacionalnih problema.

Imamo Belfast koji je puno razvijeniji i od Zagreba pa su tamo kilometri zidova koji fizički odjeljuju zajednice, što nema ni u Vukovaru niti u Mostaru. Imamo primjer i Katalonije i Španjolske koje su unutar Europske unije. Koliko god to fantastično zvučalo, ulazak BiH u EU– neće riješiti ništa, naglasio je Raspudić.

Istaknuo je da je BiH prijateljska država RH samo ako u njezinoj vlasti sudjeluju legitimni predstavnici Hrvata.

Ako Hrvata tu nema, ona ne mora biti prijateljska. Navest ću vam jedan prijateljski čin iz 2019. koji se ovdje ne navodi, a to je da su dva bošnjačka člana u Predsjedništvu – Džaferović i Komšić pokušali zaustaviti gradnju Pelješkog mosta. Most se gradi zato što smo na neki način istrgovali to s Miloradom Dodikom koji je uložio veto, a optuživali su ga da je on rezervni hrvatski član Predsjedništva, naveo je Raspudić. Eto na što smo spali u BiH, dodao je, prenosi Direktno.hr.

”Persona non grata” i europski put BiH

Željko Komšić je u Hrvatskoj trebao biti proglašen ‘personom non grata’, već drugi put kada je izabran. Eto, ako se već prvi put mislilo da će ipak većinski Hrvati glasati za njega. Hrvatska treba jasno staviti do znanja, ne samo da neće podržati europski put BiH, nego da će blokirati dobivanje statusa kandidata BiH dok se ne promijeni Izborni zakon. Ako Bugarska može blokirati Makedoniju, a većina zemalja to smatra neopravdanim razlozima, Hrvatska radi vrlo opravdanih razloga može to učiniti s Bosnom i Hercegovinom, istaknuo je Raspudić.

U Saboru se žestoko raspravljalo oko izvješća o provedbi Deklaracije o položaju Hrvata u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: FaH)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.