U Saboru se žestoko raspravljalo oko izvješća o provedbi Deklaracije o položaju Hrvata u BiH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je Hrvatskom saboru prvo godišnje izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Neupitna je podrška Hrvatske teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i podrška da sva tri naroda u toj zemlji uživaju prava zajamčena Ustavom te zemlje i Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom, kazao je podnositelj izvješća, ministar Gordan Grlić Radman, javlja Anadolu Agency (AA).

No, upozorio je kako se Hrvati u BiH suočavaju s teškoćama u ostvarenju svojih prava:

Riječ je o svojevrsnom institucionalnom nasilju koje se očituje u onemogućavanju njihovog legitimnog političkog predstavljanja te kulturna, identitetska, ekonomska i druga pitanja koja iz toga proizlaze.

Opstanak

Ministar je podsjetio kako je predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković u više navrata tijekom susreta s političkim predstavnicima upozoravao na potrebu jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda te euroatlantskog puta BiH, kako u okviru Europske unije, NATO-a, UN-a tako u susretu s predstavnicima BiH, na ministarskoj razini i razini državnih tajnika.

Radman je istaknuo kako se Hrvatska intenzivno zalaže da BiH dobije status EU kandidata.

Reforma izbornog zakona omogućila bi legitimnu zastupljenost na svim razinama vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH, kazao je Radman te se pozvao na presudu u slučaju “Ljubić” donesenu od Ustavnog suda BiH.

Robna razmjena s BiH iznosila je 2,2 milijarde eura, što je povećanje za 5,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Hrvatski izvoz u BiH povećao se za 11,7 posto i iznosio je 1,5 milijardi eura, a hrvatski uvoz iz BiH iznosio je 697,8 milijuna eura. U ukupnoj razmjeni Hrvatska je ostvarila suficit od 823,7 milijuna eura, a tome nesumnjivo velik obol daju Hrvati u BiH, kazao je Radman.

Opstanak Hrvata u BiH te njihova dobra životna i gospodarska perspektiva daju snažan doprinos i gospodarstvu Hrvatske, poručio je ministar te dodao kako su s tim ciljem otvorena dva predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Sarajevu i Mostaru.

Hrvatske pravosudne institucije osigurale su jednakopravan tretman osumnjičenicima za ratni zločin hrvatske nacionalnosti, s obzirom na učestalu praksu da su sudovi BiH hrvatske osumnjičenike počeli tretirati prema strožem zakonu u odnosu na osumnjičenike bošnjačke nacionalnosti, naveo je Radman tijekom podnošenja izvješća.

Tijekom odgovora na brojne replike zastupnika, ministar Radman je ocijenio kako je “Daytonski sporazum promijenjen do neprepoznatljivosti te kako ga je nužno nadograditi”.

Ustvrdio je kako na to hrvatska diplomacija upozorava na vijećima u kojima sudjeluje, bilo da je riječ o EU ili o NATO razini.

Upletanja

Hrvatska se ne može izravno uplitati u pitanja susjedne države, ali može signalizirati na pojedine činjenice međunarodnoj zajednici, poput potrebe reforme izbornog zakona, kazao je ministar.

Ocijenio je kako bi euroatlantski put BiH omogućio bolju komunikaciju između dvije države i jači gospodarski razvoj Hrvatske i BiH, bez potrebe nadzora najveće granice koju Hrvatska ima sa susjednom zemljom.

Zastupnici su ministru postavili brojna pitanja, poput zlouporabe instituta dvostrukog državljanstva od bjegunaca od hrvatskog pravosuđa koji se nalaze u BiH, pitanje povratka i položaja Hrvata u Republici Srpskoj, posebno Bosanskoj Posavini i obnova njihovih kuća, status pripadnika HVO-a, itd.

Očekuje se kako će nakon rasprave izvješće biti usvojeno od najmanje 76 glasova zastupnika, koliko ih čini saborsku većinu.

Podsjetimo kako je Zastupnik u Saboru, Nino Raspudić istaknuo ranije za medije kako Most neće podržati ovo izvješće, dok je hrvatski saborski zastupnik iz 11. izborne jedinice Nevenko Barbarić kazao kako će dati podršku izvješću.

Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH donesena je u Hrvatskom saboru 14. prosinca 2018. godine s ciljem skrbi za sveukupni društveni i politički položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Raspravu pogledajte u videoprilogu od 57. minute.

(www.jabuka.tv)



6 komentara

  • Sloga i odlucnost ovih Saborskih zastupnika je jad i cemer. Ruglo i tuga hrvatskog zajednistva. Gamadi jedna da smo ovako bili u ratu podjeljeni i neodlucni niti bi bilo RH a niti vas u Saboru. Mozda bi jedino bila HZ- HB jer je veliki dio hrvata iz BiH dragovoljno otisao braniti RH a danas imamo ovo. Gdje je tada bio Anemicni Plenkovic, Jandrokovic, Boze Petrov itd. A svo vrijeme rata hrvsti u BiH i zapadna Hercegovina do Kupresa, Livna su bili prva crta i stit od Srba i JNA. I danas imamo ovakve rasprave gdje nema jedinstvenog stava o tri kljucne stvari. Da smo u BiH jednakopravni sa ostala dva konstitutivna naroda srbima i bosnjacima, da nas bosnjaci ne preglasavajj i da nam oni bosnjackim glasovima ne biraju politicke prestavnike i da RH jednako tretira, prizna i HVO tko i HV… Sto je tu sporno, za koga smo mi ginuli, koga smo branili, zar nije RH supotpisnica Dejtona i garant zastite malobrojnijih hrvata. HZ- HB je konpezacija za mirnu reintegraciju Istocne Slavonije. I sada kao oni nama pomazu nesto. Da ne spominjemo resurse koje RH crpi i uzela je od BiH pa i od nas hrvata. I sada je sve to konpezacija i sutnja ovih ljigavaca naspram bosnjackih jurisnika, ekstremista koji otvoreno pozivaju na unistenje hrvatskog bica i politicke volje u BiH.

  • Sva filozofija je u tome da su hrvati Bih ugroženi od svojih vođa jer su nas oni doveli u ovu situaciju u kojoj smo. Ako smo ugroženi od nekog drugog unutar Bih zašto onda naše vođe ne počnu napuštat institucije u Bih i federaciji.Ma kakvi samo znaju kmečati i nekog drugog optuživati. Za aluminijski još niko nije ni saslušan,a kriminal milijunski.

  • Nema od Hrvatske ništa. Austrija je oslobodila Bosnu i Hercegovinu od Turaka a hrvatski komunisti su ponovo uspostavili tursku državu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.