Ranoproljetne presadnice povrća

Prvi sunčani i topli proljetni dani izmamili su mnoge poljoprivredne proizvođače i hobiste da obiđu vrtne centre u potrazi za presadnicama povrća koje uglavnom sade u zaštićenim prostorima. Potražnja za presadnicama povrća zadnjih godina je posebno izražena jer sve veći broj proizvođača želi uzgojiti povrće za osobne potrebe.

Kao i prethodnih godina, tako i ove godine, u Agrocentrima Sjemenarne već se u ponudi nalazi veliki izbor presadnica povrća i to: rajčice, paprike, kupusa, brokule, kelja, salata, blitve, špinata, prase, peršina i dr.

Hobisti posebno traže presadnice rajčice Fenomen – namijenjene za sadnju u plastenicima ali i na otvorenom. Inače radi se o ranom hibridu što daje krupne, mesnate plodove odličnog ukusa. Kod sadnje presadnica rajčice važno je obratiti pažnju na dubinu sadnje. Pravilno je rajčicu saditi u dubinu do prvih listova jer dodatno stvara novo korijenje, što rezultira većom rodnošću.

Među presadnicama paprike trenutno je u ponudi hibrid Idl. Na području Hercegovine se uzgaja već dulji niz godina te je posebno tražen od proizvođača koji papriku uzgajaju za osobne potrebe.

Osim ranih presadnica rajčice i paprike, tražene su i kupusnjače te standardno u ovom periodu godine i presadnice salata. Poseban interes je za novim tipom salate Iceberg jer mnoge oduševljava svojim karakterističnim okusom i izgledom glavica i listova.

Ono što je još bitno naglasiti za presadnice povrća koje se prodaju u Agrocentrima Sjemenarne jest to da se radi o visokokvalitetnim, deklariranim presadnicama koje su prošle sve moguće preglede i kontrole od strane Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar te Fitosanitarne inspekcije.

Ukoliko želite posaditi vama omiljene sorte povrća i uživati u okusu njihovih plodova već početkom ljeta, posjetite Sjemenarnine agrocentre i izaberite najbolje.