Primjena kalemarskog voska

Primjena kalemarskog voska

Ovih dana na području Hercegovine provodi se tzv. zimska rezidba voćaka i vinove loze. Svrha je rezidbe da regulira vegetativni i generativni rast voćke odnosno vinove loze, čime značajno utječe na količinu i kvalitetu budućeg uroda.

Rane nastale rezidbom, a posebice veće rane nastale odstranjivanjem debljih grana, potencijalno predstavljaju put ulaska raznim patogenim organizmima u voćku, odnosno vinovu lozu, te ih je također potrebno zaštititi premazivanjem kalemarskim ili voćarskim voskom.
Primjena kalemarskog voska nije ograničena samo na zimske mjesece. Sve rane i oštećenja nastala na voćkama i vinovoj lozi tijekom vegetacije uvijek je potrebno zaštiti premazom kalemarskog voska. Takva oštećenja obično nastaju ljetnom rezidbom, cijepljenjem, te razna mehanička oštećenja koja nastaju tijekom vegetacije najčešće od oruđa prilikom obrade, te oštećenja koja nastaju od vjetra i sl..

Kako djeluje kalemarski vosak?

Nakon nanošenja na ranu ili premazivanja, kalemarski vosk stvara plastični film koji izolira oštećenja od utjecaja vanjske sredine i onemogućava ulaz patogenim organizmima. Vrijeme potrebno da se naneseni sloj kalemarskog voska osuši i stvori nepropusni elastični film na oštećenom dijelu je oko sat vremena, piše Jabuka.tv. Kada se osuši, film je elastičan i lako se prilagođava razvoju i kretanju biljaka, ne puca i zadržava svoje karakteristike, a tretirani dijelovi su potpuno zaštićeni od prodora patogenih organizama.

Kako primijeniti kalemarski vosak?

Kalemarski vosak se pomoću kista nanese u tankom, homogenom sloju na oštećene dijelova (ako je potrebno, rane prije nanošenja voska dobro očistiti pomoću čistog i oštrog noža). Danas se na tržištu nalaze praktična pakiranja kalemarskog voska koja su uglavnom namijenjena hobistima, a koja na pakiranju imaju ugrađen kist koji omogućava brzo i jednostavno premazivanje rana.
Ono što je bitno naglasiti kalemarski vosak ne primjenjivati za kišnog vremena. Ukoliko dođe do ispiranja nanešenog voska prije nego što se osuši, postupak je potrebno ponoviti.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.