Ramljak razotkrio i kazneno prijavio Todorića: Milijarde skrivenih troškova i kredita

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak u ponedjeljak je otkrio kako je najveća domaća tvrtka doista poslovala pod Ivicom Todorićem.

Nalazi revizije su zaprepašćujući: Agrokor je u gubitku iznad vrijednosti kapitala od 14,5 milijardi kuna, pronađeno je nekoliko milijardi kuna sakrivenih obveza poput kredita, zajmovi su se u knjigama vodili kao gotov novac, a prihodi su računovodstvenom gimnastikom “napumpani” za 3,5 milijarde kuna.

Ivica Todorić je sakrio 3,9 milijardi kuna obveza, 2,3 milijarde troškova i 2,1 milijardi kuna u novcu. Osim toga, Todorić je obilno i kreditirao sam sebe, a te je zajmove prikazivao kao gotov novac na računu tvrtke.

Ramljak je zbog svega navedenog podnio “kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su bile u kompaniji 2016.” godine.

“Budući da se radi o jako osjetljivim stvarima, ja ne mogu o detaljima. Dalje je na Državnom odvjetništu da odraditi zadatak’, rekao je Ramljak.

“Iznenadio me iznos koji je skrivan sve ove godine. Iznosi su frapantni”, dodao je.

“Uz velike napore uspjeli smo revidirati sve rezultate kompanija i Agrokor Grupe. Ukupni iznos umanjena na kapitalu je 21,7 milijardi kuna od 2014. do 2016. Od toga je gubitak od 2016. 11,2 milijarde kuna. Dobit od 1,2 milijarde kuna koja je prikazana u 2015., realno je gubitak od 3,6 milijardi kuna“, istaknuo je Ramljak.

Ukupna imovina koncerna Agrokor na kraju protekle godine vrijedila je 41,8 milijardi kuna, dok su ukupne obveze iznosila 56,3 milijarde kuna – drugim riječima Agrokorove obveze za 14,5 milijardi kuna premašuju vrijednost imovine. Gubitak Agrokora lani je iznosio 11,2 milijardi kuna, godinu ranije izgubili su 3,6 milijardi kuna, a Todorić je objavio dobit od 1,2 milijarde kuna.

Ukupni prihodi Agrokora lani su iznosili 46 milijardi kuna, dok su rashodi dosegli 53 milijarde kuna.

Što se računovodstvenih nepravilnosti tiče, u Agrokorovim knjigama nije bilo prikazano 3,9 milijardi kuna obaveza, 2,2 milijarde kuna troškova u razdoblju od 2010. do 2015. te krivo prikazano 2,1 milijardi novca.

U periodu od 2006. do 2011. godine zbog krivog korištenja računovodstvenih metoda prihodi su precijenjeni za 3,5 milijarde kuna.

Gledajte uživo: Ramljak otkriva sve Todorićeve nepravilnosti u Agrokoru Više pročitajte na tportalu: bit.ly/2kA56GM

Posted by Tportal.hr on Monday, 9 October 2017

Ramljak je pojasnio kako su revizori uočili sljedeće nepravilnosti: poboljšanje rezultata putem skrivanja raznih troškova, neiskazivanja ili krivog klasificiranja obveza po kreditima, krivo klasificiranje danih pozajmica kao novca na računa te izostanak konsolidacije društva AdriaticaNet.

Zanimljivo je i da su u knjigama otkriveni neprikazani troškovi od 2010. do 2015. u iznosu od 2,2 milijarde kuna. To su troškovi inicijalne javne ponude dionica (IPO), a Todorić je sklopio sporazum s Agrokorom kojom se reguliraju troškovi IPO-a poput troškova raznih savjetnika.

‘Ugovoreno je da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi u protivnom troškove će snositi Agrokor’, stoji u prezentaciji rezultata. Taj je sporazum raskinut krajem prosinca 2016., kada je postalo jasno do IPO-a neće doći, a troškovi povezanih s ovim projektom postali su trošak u knjigama, a u sklopu revizije je utvrđeno da se samo dio tih troškova odnosio na IPO. Kako je moguće sakriti toliki novac? Ramljak objašnjava:

“Oni su bili na raznim tranzitnim računima. Vlasnik bi dobio taj novac da je tvrtka izišla na IPO i uspješno skupila novac. Ako tvrtka ne uspije izaći na burzu, to postaju troškovi kompanije. Tu ima svakavih troškova, 50 posto su privatni troškovi, koji nikad nisu bili prikazivani, povećavali su dobit na račun koje se isplaćivala dividenda”.

Ramljak je i objavio listu pozajmica iz Agrokora. Agrokor sa zaključno s 2015., pozajmio svojem vlasniku Ivici Todoriću 650 milijuna kuna, dok je 192 milijuna kuna pozajmio Agrokor Projektima. AdriaticaNet dobila je 264 milijuna kuna pozajmnice, Niva Inženjering 156 milijuna kuna, Zagreb Montaža 65 milijuna kuna, Lipa Promet 51 milijun kuna, Sun Ulaganja 47 milijuna kuna, Zvečevo 34 milijuna kuna… Ukupno je na zajmove otišlo 1,6 milijardi kuna i oni su u knjigama bili prikazani kao gotov novac.

 (Tportal.hr)


1 komentar

  • Poznato je kada su nastali tajkuni i tko je bio na vlasti od 1990.-2000. Godine kada je opljačkana HR privreda uz kriminalnu privatizaciju. Veliki domoljubi su bili na vlasti kao i sada na vlasti njihovi puleni..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.