Na današnji dan rođen nobelovac Ivo Andrić

Devetog listopada 1892. rođen je Ivo Andrić, čije je djelo donijelo međunarodni ugled i priznanje tadašnjoj jugoslovenskoj književnosti.

Ivo Andrić, jedini Nobelom nagrađeni književnik s prostora nekadašnje Jugoslavije, rođen je prije 120 godina, 9. listopada 1892. u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini.

Djetinjstvo je proveo u Višegradu, a u Sarajevu je završio Veliku gimnaziju. Godine 1912. započeo je studij na Mudroslovnom fakultetu Kraljevskog sveučilišta u Zagrebu. Studirao je u Beču i Krakovu, a doktorat studija povijesti stekao je u Grazu.

Svoj prvi književni rad, pjesmu “U sumrak“, objavio je 1911. u časopisu Bosanska vila.

Poslije osnutka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ušao je u diplomatsku službu, u kojoj je ubrzo napredovao do pomoćnika ministra vanjskih poslova te kao diplomat radio u Bukureštu, Trstu, Grazu, Parizu, Marseillesu i Madridu.

Tijekom Drugog svjetskog rata živio je povučeno u Beogradu i posvetio se pisanju. U tom je razdoblju napisao i svoj poznati roman “Na Drini ćuprija“, prenosi Tportal.hr.

Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Preminuo je 13. ožujka 1975. godine u 82. godini života.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Rvatskog pjesnika Maka Dizdara sjetit će mo se dne 17 listopada ove godine. Naime, 17 listopada 1917. rodio se u Stocu taj velikan hrvatske poezije i proze. Punih sto godina od rođenja je vrijedna obiljetnica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.