Radnicima se nedostajući staž uplaćuje tek kad moraju u mirovinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine među kompanijama čiji je većinski vlasnik država, u javnim ustanovama, imamo situaciju da se radnicima redovno ne uplaćuju doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Uglavnom se nedostajući staž od pet, sedam i više godina, uvezuje kada zaposlenik mora u mirovinu.

Među takvim primjerima su rudnici mrkog uglja, pojedine bolnice…

Federalni zavod djeluje u skladu sa zakonom i zakonskim propisima. Svako djelovanje koje je u suprotnosti sa zakonom ne podržavamo. Zavod nema mehanizme spriječiti navedene pojave. Ono što možemo je pozivati na strogu provedbu Zakona o doprinosima i onemogućavanje isplate plaće bez uplate doprinosa. Kako je, prema Zakonu o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, navedeno nadležnost Porezne uprave, upućujemo vas da detaljnije informacije potražite u navedenoj instituciji, rekao je za Faktor Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjenje su potražili u Poreznoj upravi FBiH.

Svakodnevno provode kontrole – Prema odredbama Zakona o doprinosima obaveza poslodavca je da obračuna i uplati obavezne doprinose (doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinose za osiguranje za slučaj nezaposlenosti) sa isplatom plaće.

Shodno Zakonu, ako poslodavac ne izvrši isplatu plaće u tekućem mjesecu za prethodni mjesec u obavezi je da uplati doprinose, jer isti dospijevaju za uplatu do kraja tekućeg za prethodni mjesec. Također, poslodavac ne može izmirivati obaveze po osnovu plaća za naredni mjesec koje su dospjele za plaćanje, a da prije toga nije izmirio sve obaveze po osnovu doprinosa, poreza na dohodak i neto plaća za prethodni mjesec, navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju kako PU FBIH u skladu s kadrovskim mogućnostima svakodnevno provodi uredske i terenske kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika u okviru kojih se između ostalog kontrolira i obračun i uplata doprinosa.

Porezna uprava Federacije BiH, odnosno njene organizacijske jedinice svakodnevno provode određene postupke/upravne postupke te tako kontroliraju stanje u bazi podataka i poduzimaju zakonom propisane mjere u slučajevima kada porezni obveznici ne izvršavaju svoje porezne obaveze.

U slučajevima nepodnošenja poreznih prijava, specifikacija i drugih propisanih obrazaca pozivaju se porezni obveznici da izvrše određene obaveze, podnose se prijave u ime obveznika, izdaju potrebna uvjerenja i potvrde, izdaju nalozi za plaćanje, vrše inspekcijski nadzori, prinudno naplaćuju obaveze, uz obračun zatezne kamate po stopi od 0,04 posto za svaki dan zakašnjenja, podnose prekršajni nalozi i sl.

Ako porezni obveznik nije likvidan, odnosno ako nema novčanih sredstava na računu ili ako nema imovine, na što Porezna uprava ne može utjecati, postupak naplate doprinosa može trajati duži period, kažu.

Dodaju kako su za neplaćanje doprinosa zakonom propisane sankcije.

Ako poslodavac ne obračuna doprinose pri obračunu plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu, kaznit će se za učinjeni prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 10.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu kaznit će novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 2.000 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000, KM do 5.000 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac, ako ne uplati doprinose istovremeno s isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu, naveli su za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

Tko sve može raditi u FBiH nakon odlaska u mirovinu?

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Sve je to svakome poznato.
    A poslodavci naučili da ih Porezna i Mio pušta iako su uplate od osobnog dohotka radnika i zato kad pođu u mirovinu,
    zbog neuplata,
    70 % njih, dobiju minimalne i mali dio zajamčene mirovine.
    Što su oni unaprijed odredili i tako radili da namire 15 godina .

  • Porezna LAŽE,radnicima,,Aluminija “Mostar nije uplaćen staž 19 mjeseci a nekim ljudima još i više,na platnim listama prikazivano da je uplaćivano a nije,čisti kriminal,,netko” je ukrao novac a taj,,netko”nije u ćorci,bitno je da su oni sprtili onog gariba radi metar drva da zgrije djecu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.