Tko sve može raditi u FBiH nakon odlaska u mirovinu?

Nije mali broj građana Federacije BiH koji su u nedoumci tko sve nakon što se umirovi može raditi i primati mirovinu.

Većina ih je mišljenja da nakon umirovljenja mogu raditi samo oni koji su otišli u punu mirovinu. T0čnije, koji su kod umirovljenja imali ili 40 godina staža ili 65 godina života.

U Federalnom zavodu za mirovinski i invalidsko osiguranje rečeno je da je tako bilo do 9. svibnja 2023. godine.

Nakon presude Ustavnog suda FBiH od 9. svibnja 2023. godine kojom su osporene dotadašnje odredbe Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, pravo biti u obaveznom osiguranju i istovremeno primati mirovinu imaju svi korisnici mirovine, izuzev korisnika obiteljske mirovine i mirovine ostvarene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, pojašnjavaju za Faktor u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Raditi i primati mirovinu može i onaj tko je otišao u prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku, itd.

Na ovaj način će dolaziti i do promjene u ostvarenom stažu kod onih koji budu radili. Nakon minimalno šest mjeseci novog staža može se tražiti ponovni izračun visine mirovine.

Potvrđeno: Umirovljenici će u veljači dobiti uvećane mirovine

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

10 komentara

  • Može raditi onaj tko je mlad i zdrav dobio mirovinu a o i koji su crnčili 40 godina i koje su oštetili poslodavac, Porezna i Mio ne mogu ni hraniti se kad plate lijekove i režije.

  • Moze raditi Covic, Bakir, Spiric, Baresa, Dzafirovic, Sredije YNovic i takvi. Svi mi znamo tko moze raditi i ksko. Smijurija. Pa ovi su i naštimati zbog sebe ovaj zakon. Odu u mirovinu, uzmu otpremninu 32-34 tisuce km i drugi dan je zamrznu i vrate se na placu od 7-8 tisuca km. A neki zadrže mirovine kao Baresa, Dumančić i ekipa i onda jos kso savjetnici presj. Federacije uzimaju po 2-3 tisuce km a mirovinu primaju. Ovi sto imaju po 530-600 km ne mogu vise ni raditi jer su izrabljeni a ako i mogu opet fizikalna teska.

  • Ono što su donijeli zakon nedavno da se isplati svima po 2520 km u dvije rate ( jedna već isplaćena _1260 km 29.12.2023) treba podijeliti sa umirovljenicima.A ovi kao političari što rade posle 65 godine života treba zabraniti da rade .Normalno da će ovi u kancelarijama tražiti da rade i do stote a ovi jadnici na građevinama mole Boga što prije u mirovinu.TO TREBA ZABRANITI i nek svima bude jednako 65 godina života ili 40 staža

  • Na birou sam 10 godina imam sada 64 i 8 godinla radnog staza. 15 treba za mirovinu. Čak preko velikog vode sam trazio da me zaposli ima 6 godina i nije . Svaako mi je trebao pomoci jer sam lza njega nesto veliko htio uciniti kada je bio u zatvoru a imam i svedokla njegova čovjeka i nista. Nabijem ga na kurac

  • A dobro ste se sjetili ovo objaviti nakon 8 mjeseci od kada je zakon na snazi! Ljudi koji imaju ratni vojni staž i pridodaju ga na 33 godine civilnog radnog staža mogu ovo dobro iskorititi, i trebaju. Do 65. mogu primati mirovinu i bit uposleni, samo se i poslodavcima trebalo malo olakšati da ne moraju plaćati pune doprinose na MIO i PIO. Konačno nešto dobro!

  • Ovo je super. Bolje nego da dovode Nepalce. Životni vijek se produljio. Danas čovjek sa 65 izgleda kao 50. Mnogi bi htjeli raditi jer ipak to su godine kada su djeca zbrinuta te se može uštedjeti za starost i bolest. Tko je zdrav neka radi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.