Radnici u BiH priželjkuju prosječnu plaću od 1.600 KM – Jabuka.tv

Radnici u BiH priželjkuju prosječnu plaću od 1.600 KM

Niske stope ekonomskog rasta, dodatno povećana nezaposlenost, pad vrijednosti rada te općenita besperspektivnost, ono je što će obilježiti stanje u BiH idućih godina, a u kombinaciji s relaksiranim zakonima o useljavanju u nekolicini država EU-a, značit će pravi tsunami iseljavanja iz BiH.

Razlike u BiH

U BiH ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne za osnovno preživljavanje četveročlane obitelji. Prosječna plaća oko 950 KM daleko je ispod potrošačke košarice, koja doseže i 2000 KM. Najniža prosječna plaća u FBiH prošle godine zabilježena je u ZDŽ-u, dok je najveća ostvarena u SŽ-u.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u FBiH tijekom prošle godine iznosila je 928 KM. Razlike su drastične u različitim dijelovima zemlje, piše Večernji list.

U općini Sarajevo Centar s 1365 KM prosječna neto plaća viša je za 437 KM u odnosu na prosjek FBiH, dok je u općini Doboj Istok niža za 357 KM, iznosila je svega 571 KM. Prosječna plaća u USŽ-u prošle godine iznosila je 872 KM, u PŽ-u 808 KM. Kada je riječ o ŽZH-u, prosječna neto plata isplaćena u prošloj godini iznosila je 861 KM, a u HNŽ-u 1.011 KM. Prosječna plaća u bila je 1153 KM, BPŽ 810 KM, ZDŽ 793 KM i 824 KM.

Preniski prihodi i nemogućnost preživljavanja tjeraju ljude iz BiH. Iseljavanje je problem cijele regije, najviše RH zbog olakšanog zapošljavanja u EU. RH ima i najveći standard, pa su i očekivanja i želje građana veće. A kolika bi plaća zadovoljila radnike u BiH i susjedstvu?

Istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanja na regionalnom tržištu rada provela je web-stranica za zapošljavanje Poslovi Infostud i partnerske stranice za zapošljavanje MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si, a u njemu je sudjelovalo više od 5.000 ispitanika. Kad je riječ o visini zarade kojom bi bili zadovoljni, najviša očekivanja imaju građani RH – 2.145 KM u prosjeku. Najniža očekivanja imaju u S. Makedoniji, gdje je očekivana zarada 1.022 KM. Ispitanici iz Srbije očekuju u prosjeku 1.182 KM, a u BiH 1.577 KM.

Zanimljivo je i da posao u najvećoj mjeri žele mijenjati ispitanici iz BiH (76%), a najmanje oni iz Makedonije (65%). Većina nezaposlenih (65%) traži bilo kakav posao, bez obzira je li riječ o onima u njihovoj struci ili izvan nje. Posao u struci najviše traže nezaposleni iz BiH, a najmanje iz RH.

Što je ljudima uistinu bitno

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima dobri međuljudski odnosi na prvom su mjestu. Ispitanici iz RH u nešto više ističu ovaj čimbenik nego ispitanici ostalih zemalja. Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz BiH i RH, koji posebno cijene mogućnost učenja i napredovanja. Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje čimbenike gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj mjeri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade. Radno vrijeme i sigurnost posla važniji su ženama nego muškarcima.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • Da su plate u eurima to bi bio minimalc ali ne mogu od pojedinaca izgleda da oni samo moraju zivit koji rade par poslova nadzorni odbora dok ne dodje vrijeme jeda poso i jedna plata nema reda

 • Pa idemo prema tomu. Prosjek se polako popravlja. Ministri podižu plaće svaki mjesec, a ovi u privatnom sektoru stagniraju na 500KM.
  5500KM ministarske plaće i 500KM ove naše su prosjek od 3000KM. Samo jeb*ga premalo ministara imamo, treba ih udvostručiti pa da nam se prosjek u očima Europe popravi.

 • Vec su u EP- HB, Eronetu, Posti, Aerodromi, drzavne agencije, Zupanija itd. Znaci ovi koji su blizu politike i na drzavnim jaslama su iznad ovog prosjeka. A u privatnika to necemo dozivjeti…

 • Nikad..ali bas nikad, ovoliku placu neci imati obican radnik u BIH!Rijetko gdje u Europi..o svijetu da ne pisem..neki drzavni duznosnik nema VECU placu..vece benificije..ustupke i uzivanja,a da bas nista ne rade i da nitkomu ne odgovaraju!Dok god moze..gram droge biti TOCNO gram i pitati se nesto..HEBO TI TU DRZAVU!

  • di ti radiš? Ajmo proći sve veće firme u hercegovini. Imaš sa srednjom školom stotine radnika s ovom plaćom. Svaki bolji viljuškarist, trgovački putnik, kontrolor u skladištu i vozač imaju otprilike 15,16 stoja. Ustvari, rijetko ćeš naći ikoga tko radi preko 10 godina u jednoj firmi i da je imalo uspješnija firma, a da nema bar 1500 KM. Ima ih, al su manjina koji ne dođu do te plaće – pod plaćom mislim i ono što dobivaju u kuverti.

 • u kojoj normalnoj državi političar ima deset puta veću platu od radnika može imat duplo ali deset puta do je zločin

 • Eto ti si svoju plaću zaslužio i knjige si se nadržo u 15,41,a ništa nisi naučio dok poštne ljude u skladištu vrijeđaš.

 • Kod nas sa zavrsenim fakultetima rade u skladištima ,kafićima i slicno.A ovi što nisu drzali knjigu rade u Elektroprivredi ili su na čelu tatine firme.

 • kada te u boljoj zemlji postuju, a tebi je to neobicno ili smatras to , imas osjecaj da te provociraju onda ti je jasno kakva je BiH drzava i do cega je doslo. genocidna tvorevina nastala na temelju otrova koja je dobijena toksicnim obmanjivanjima stranaca sve na teret naroda koji se zovu Hrvati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.