Radmanović: Hrvatska (EU) povezuje svoj teritorij, bespotrebno se dižu tenzije – Jabuka.tv

Radmanović: Hrvatska (EU) povezuje svoj teritorij, bespotrebno se dižu tenzije

Biviši član predsjedništva BiH, i trenutni izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Nebojša Radmanović, za N1 je komentirao početak gradnje Pelješkog mosta, kazavši da ne vidi problem u tome da Hrvatska spoji svoje dijelove te da se tenzije sada dižu bez razloga.

Kako je i ranije bilo govora, konsenzus oko gradnje Pelješkog mosta u Predsjedništvu BiH donesen je 2007. godine, kada je on bio u Predsjedništvu zajedno sa Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem.

Puno smo razgovarali, bila je inicijativa slična ovoj danas. Bila je i inicijativa za tužbu susjedne države, a naš konsenzus je bio da tražimo razgovor, da se dođe do rješenja. Taj konsenzus je sadržan u papiru koji sada svi spominju, poručio je Radmanović.

On je kazao da osobno ne podržava tužbe protiv susjednih zemalja.

BiH nema pravo, pogotovo ne pojedinci iz BiH, spriječiti Hrvatsku da spoji dva dijela svoje teritorije mostom. Mislim da ni sada ne krše propise, rekao je Radmanović u Danu uživo na N1.

Radmanović je kazao da je rezultat tog konsenzusa iz 2007. godine bio i visina mosta, te da on ne može spriječiti ulazak najvećih brodova.

Ovo sada se događa bez razloga. Spajaju se dva dijela Europske unije. Tada je bilo vrijeme da se napravi pritisak za ozbiljne razgovore, poručio je.

Plenković: BiH želim sve najbolje, ali Pelješki most se gradi na teritoriju Hrvatske

Govoreći o granici s Hrvatskom, Radmanović je kazao da nije riješen problem ni kopnene granice, a ne samo morske.

Sporazum Tuđman-Izetbegović nikada nije ratificiran. O tome treba razgovarati, granica na moru je segment granice od 1000 i više kilometara. Treba se otvoreno razgovarati o tome, ali treba dobra volja da se na tome radi. Ona ne postoji. Postoje oni kojima to odgovara pred izbore da aktualiziraju tu temu, smatra Radmanović.

Član Predsjedništva iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović se sad javio. Dvije godine nismo ništa ozbiljno čuli o tom pitanju, a prije dvije godine je EU rekla da će izdvojiti novce, čudi se Radmanović, prenosi HMS.

Nadodaje također kako je službeno Sarajevo uvijek imalo primjedbe na izgradnju mosta., pa se pita: Što misle kako će se završiti? Hrvatska ima pravo da spoji dva dijela, moje mišljenje je da će most biti završen.

Radmanović je komentirao i suzdržanost Mladena Ivanića po ovom pitanju, rekavši da on bježi odlučivati o svemu što je važno.

To smo primijetili ove četiri godine, jasno je da se ne mogu dogovoriti, naglašava Radmanović

Poručio je također da će Ivanić izgubiti bitku na izborima za člana Predsjedništva BiH, jer, prema njegovom mišljenju, nema rezultata da bi dobio novi mandat.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.